Glorious Revolution / Glorieuze Overtocht – Romeijn de Hooghe, 1689

“Receptie van H.K.M. de Princ. Van Orangie als koningin van gr. Britange. / Reception of Her Royal High the Pricesse…

Lees verder

Receptie van H.K.M. de Princ. Van Orangie als koningin van gr. Britange. / Reception of Her Royal High the Pricesse of Orange as queene of great Brittain.” Ets vervaardigd door Romeijn de Hooghe, uitgegeven in 1689 door Gerard van Keulen. Afm. 48 x 56 cm.

We zien een stukje van de Glorious Revolution, de machtsovername door de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje-Nassau en zijn echtgenote Maria Stuart als koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland in 1688–1689.

Gedurende zijn drie jaar durende regeerperiode, raakte koning Jacobus II van Engeland (tevens neef en schoonvader van Willem) verwikkeld in de politieke gevechten tussen het katholicisme en het protestantisme. Als katholiek was hij vervreemd van de beide belangrijkste partijen in Engeland.

Willem, uitgezwaaid door zijn vrouw, vertrok met een leger van 14000 huursoldaten in Nederlandse dienst en 7000 anderen (onder meer Hugenoten, en Engelse en Schotse vrijwilligers) uit Hellevoetsluis naar Engeland op 11 november 1688. De armada van Willem was, met 53 oorlogsschepen en een kleine 400 transportschepen, ruim drie keer groter dan de Spaanse Armada een eeuw eerder. De snelheid waarmee de hele operatie werd opgezet maakte diepe indruk. Willem ging bij Torquay in Devon aan land en spoedig werd duidelijk dat zijn leger sterker was dan dat van Jacobus. Hij vluchtte naar Frankrijk en de Engelse Lords vroegen Willem de orde te herstellen.

We zien hier de ontvangst van Maria Stuart als koningin van Engeland in Margate, 22 februari 1689. Voor de kust lossen de schepen waarmee de prinses de overtocht maakte saluutschoten. Aan land worden zij en haar hofhouding verwelkomd door afgevaardigden van het Engelse parlement. Links de herberg van Margate. In de lucht het wapen van de koningin gedragen door allegorische figuren. Met Nederlands en Engels opschrift en een groot Engels wapen.

Literatuur: vgl. Frederik Muller Nederlandse Historieplaten, nr. 2799

Prijs: VERKOCHT