Batavia – François Halma, 1705

“Batavia”, kopergravure uit de “Algemeene weereld-beschryving, Nae de rechte verdeeling der Landschappen, Plaetsen, Zeeën, Rivieren, &c.” van de hand van…

Lees verder

Batavia”, kopergravure uit de “Algemeene weereld-beschryving, Nae de rechte verdeeling der Landschappen, Plaetsen, Zeeën, Rivieren, &c.” van de hand van A.P. de la Croix, uitgegeven te Amsterdam door François Halma, 1705. Later met de hand gekleurd. Afm. 20,6 x 27,7 cm.

Gezicht op Batavia met een groot aantal Oost-Indiëvaarders op de rede.

Batavia, aldus een 18e-eeuwse bron, werd “in het verleden Iacarta genaamd” en was de best verdedigde stad van Indië. Het heeft verschillende belegeringen van Javaanse koningen weten te weerstaan. De haven is de veiligste van de hele wereld, iedere ochtend om 10 uur staat er een noordenwind die de “chaloupen” naar de stad brengt, iedere avond om 10 uur brengt een zuidenwind ze weer naar zee. In de haven worden de “schatten” van de VOC verzameld en worden vanuit hier 12.000 man en 50 schepen bevoorraad. De inwoners van de stad zijn deels Javanen, Chinezen, Maleisiërs en Malabaren, deels Hollanders, Fransen en Portugezen. Men spreekt er Hollands, Maleis, Portugees en Chinees. Batavia is de zetel van de generaal-stadhouder van alle Oost-Indische landen. Batavia was voor de Hollanders de grootste stapelplaats voor koloniale waren, Waar de ruimen der schepen voor de jaarlijkse retourvloot werden volgestouwd. Vanuit Batavia vertrokken schepen op ontdekkingstochten, o.a. naar de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland.

Prijs: VERKOCHT