Huis te Warmond – Petrus Josephus Lutgers, 1855

HUIS TE WARMOND “Het Kasteel te Warmond aan de achterzijde”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van…

Lees verder

HUIS TE WARMOND

Het Kasteel te Warmond aan de achterzijde”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

De oudst bekende vermelding van het Huys te Warmond dateert uit 1359. Het kasteel werd toen “De grote hofstede van Jacob van den Woude genoemd. De linker toren is waarschijnlijk een overblijfsel van een middeleeuwse donjon. De heren van Warmond uit het geslacht Van den Woude bewoonden het kasteel tot 1525. In deze periode werd het kasteel tweemaal verwoest.

Na het in mannelijke lijn uitsterven van de familie Van den Woude vererfde het kasteel via de vrouwelijke lijn op de familie Van Duvenvoorde (die zich later Van Wassenaar Warmond ging noemen). Deze familie breidde het middeleeuwse kasteel geleidelijk uit. Nadat de Spanjaarden het kasteel in april 1574 in brand hadden gestoken, begonnen de Van Duvenvoordes vanaf 1579 aan herstel en gaven het oude kasteel daarbij zijn huidige vierkante grondplan. In 1774-1777 liet de toenmalige bewoner baron C.P. van Leyden het kasteel uiteindelijk verbouwen tot het huidige symmetrische landhuis, met behoud van veel oud muurwerk en van het oude grondplan.

Het huidige Huis te Warmond heeft het uiterlijk van een typisch laat-barokke buitenplaats met classicistische invloeden. In een van de torens hangt een klokje genaamd Barbara, dat nog uit het jaar 1392 stamt. Het huis wordt aan drie zijden door water omgeven en bevindt zich te midden van een parkbos, in de volksmond tegenwoordig het “bos van Krantz” geheten.

Prijs: VERKOCHT