Luzern – Théodore Müller naar Michel Charles Fichot, 1862/1863

1.650

PRACHTIG 19E-EEUWSE GEZICHT OP LUZERN

Vue générale de Lucerne. Vue prise du Gutsch à l’Ouest de la Ville.” Lithografie vervaardigd door Théodore Müller naar het ontwerp van Michel Charles Fichot, gedrukt door Lemercier te Parijs ca. 1862/1863. Fraai in de tijd met de hand gekleurd. Afm. (excl. tekst): 38,2 × 58,6 cm.

Vanaf het uitkijkpunt op de Gütsch-heuvel boven Luzern zien we op dit 19e-eeuwse panorama de stad op een kruispunt in de tijd. De Franse kunstenaar Michel Charles Fichot werkte samen met de Zwitserse lithograaf Théodore Müller om dit beeld te creëren in een periode waarin Luzern transformeerde van een ommuurde middeleeuwse stad tot een modern centrum voor reizen toerisme. De voorstelling combineert eeuwenoude monumenten met de technologische vernieuwingen van die tijd en toont zo een stad in verandering.

In het midden strekken de Kapellbrücke en de robuuste Wasserturm (watertoren) zich uit over de Reuss. Deze 14e-eeuwse overdekte houten brug – tegenwoordig hét symbool van Luzern – maakte ooit deel uit van de stadsmuren. Daarachter, op de linkeroever van de rivier, staat de sierlijke Jezuïetenkerk met haar dubbele ui-vormige torens. Gebouwd in 1666–77 als de eerste barokke kerk van Zwitserland, voegt zij een elegante noot toe aan de skyline. Op de achtergrond rijst de lange Museggmuur met haar negen wachttorens op, als een opvallende kroon rond de oude stad. Deze grotendeels intact gebleven middeleeuwse vestingwerken herinneren aan Luzerns verleden als versterkte stad.

Aan de oever van het meer, ziet we tekenen van Luzerns nieuwe spoorwegtijdperk. Het eerste treinstation van de stad (geopend in 1856) lag aan de waterkant, waar stoomtreinen en raderboten samenkwamen. De treinen op deze lithografie, symboliseren de vooruitgang die Luzern verbond met het groeiende Europese spoorwegnet. Met de komst van de spoorweg werden reistijden een stuk korter en steeg het aantal bezoekers enorm. Tegen het einde van de 19e eeuw was Luzern uitgegroeid tot een van de eerste grote toeristenoorden van Zwitserland. Luxe hotels schoten als paddenstoelen uit de grond en illustere bezoekers (waaronder koningin Victoria in 1868) kwamen genieten van het uitzicht.

Dat natuurlijke uitzicht is door Fichot prachtig in dit panorama weergegeven. Het rustige blauwe oppervlak van het Vierwoudstrekenmeer (Vierwaldstättersee) strekt zich in de verte uit, omzoomd door bergen. Links doemt het ruige profiel van de Pilatus op – met een piek die vaak omhuld is door legenden en wolken. Aan de rechterhorizon staat de Rigi, de “Koningin van de Bergen,” waar in 1871 Europa’s eerste bergspoorlijn zou openen. Samen omlijsten deze Alpenreuzen de skyline van de stad, net zoals zij de dromen omlijstten van reizigers uit het Victoriaanse tijdperk. In Fichots tijd was juist dit landschap – een fonkelend meer omgeven door besneeuwde bergtoppen – wat toeristen naar Luzern trok. Deze lithografie weet die aantrekkingskracht op schitterende wijze vast te leggen en combineert historische charme met een adembenemend landschap. Wie vandaag naar deze prent kijkt, kan zich gemakkelijk verplaatsen naar de Gütsch-heuvel, 150 jaar geleden, en de tijdloze schoonheid van Luzern in zich opnemen.

Prijs: Euro 1.650,-