Paramaribo, Waterkant met Fort Zeelandia – Pierre Beranger, 1817

DE WATERKANT TE PARAMARIBO MET FORT ZEELANDIA “Paramaribo aan de Rivier van Suriname”, aquatint gegraveerd door F. Dieterich naar het…

Lees verder

DE WATERKANT TE PARAMARIBO MET FORT ZEELANDIA

Paramaribo aan de Rivier van Suriname”, aquatint gegraveerd door F. Dieterich naar het ontwerp van Pierre Berangergewezen Comissaris generaal en Gouverneur der Colonie Suriname”, uitgegeven door Maaskamp te Amsterdam in 1817. In de tijd met hand gekleurd. Afm. (afbeelding): 37,7 x 55,7 cm.

De Waterkant van Paramaribo was wat reizigers het eerste zagen. Hier legden de schepen uit Europa en Amerika aan en kwamen de bewoners van de plantages aan wal. Het economische leven van de stad speelde zich er lange tijd af. Al vanaf het eerste begin was er een markt waar goederen en slaven werden verhandeld, er staan koopmanshuizen, goederenmagazijnen en er waren havenkroegen. Veel plantage eigenaren hadden in de 18e eeuw hun plantage verlaten om in de luxe van de stad te komen wonen. De Joden kwamen naar de stad om er handel te drijven. Ook veel vrijgelaten slaven kwamen naar de stad omdat zij een perceel gekregen hadden in ruil voor het opsporen van weggelopen slaven.

Dit aangezicht van de stad met in de voorgrond een aantal zeilschepen onder Nederlandse vlag, is uitgegeven na het Congres van Wenen (1814-1815) waar werd afgesproken dat Nederland zijn kolonie Suriname van Engeland terug kreeg. Het bestuur van Suriname kwam in 1816 daarmee in handen van koning Willem I (aan wie de prent is opgedragen). De koning bestuurde de koloniën door middel van Koninklijke Besluiten, waarmee een einde kwam aan de autonomie van de kolonisten in Suriname.

Het beeld van de stad moet echter stammen uit de periode 1804-1805 toen Pierre Béranger er Gouverneur was. Het voor de geschiedenis van Suriname zo belangrijke Fort Zeelandia (rechts op de afbeelding) moet toen nog een magasin de vivres hebben gehad, voor het militaire garnizoen. In dit in 1790 neergezette gebouw kon een grote voorraad voedsel worden aangelegd, waarop het leger in tijd van blokkades kon terugvallen. Het zware magazijn werd gebouwd boven op de gedempte gracht van het buitenfort. Het werd de grootste baksteenconstructie ooit in Suriname uitgevoerd.

Prijs: Euro VERKOCHT