Nagasaki, Deshima – naar Engelbert Kaempfer, ca. 1754

DE BAAI VAN NAGASAKI MET V.O.C. FACTORIJ DESHIMA „Plan du port et de la ville de Nangasaki“. Kopergravure uitgegeven door…

Lees verder

350

DE BAAI VAN NAGASAKI MET V.O.C. FACTORIJ DESHIMA

Plan du port et de la ville de Nangasaki“. Kopergravure uitgegeven door Jean-Nicolas Bellin in 1754 naar een kaart uit Engelbert Kaempfer’s “De Beschryving van Japan” van 1729. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 19 x 33,5 cm.

Na de verdrijving van de Portugezen uit Japan mochten alleen Chinese en Nederlandse schepen naar Japan komen en was Nagasaki de enige haven die ze mochten betreden. Deshima werd in 1641 de factorij voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) en vormde tot het einde van de jaren 1850 het enige contact van Japan met Europa.

Het leven op Deshima was eentonig. De Nederlanders leefden er onder strikte beperkingen. Behalve voor een jaarlijks bezoek aan de shogun in Edo (het tegenwoordige Tokyo), mochten zij niet van hun eilandje af. De bezetting bestond in het handelsseizoen van augustus tot november doorgaans uit een Opperkoopman, een tweede koopman, enkele onderkooplieden en een aantal assistenten, waaronder de dokter.

De kaart is diagonaal georiënteerd, met het noorden links onder. Deshima, het waaiervormige eiland van ongeveer 70 bij 210 meter is slechts met één brug aan het vaste land verboden, bezoekers van landzijde moeten eerst langs het Corps de garde. Behalve de Nederlandse factorij, zien we ook de Chinese haven. De keizerlijke wacht aan de monding van de baai, zien er met twee keer 700 man op toe dat de buitenlanders zich aan de regels houden.

Engelbert Kaempfer (1651–1716) was een van oorsprong Duitse geleerde en reiziger, die in dienst van de V.O.C. 1690-1692 als geneesheer  in de Nederlandse factorij op Deshima leefde. Na zijn dood werd zijn reisverslag uitgegeven, het was de belangrijkste bron van kennis over Japan in 18e en 19e eeuw.

Prijs: Euro 350,-