Amsterdam, Binnen Amstel – Daniël Stoopendael + Wed. Nicolaes Visscher, ca. 1720

BEDRIJVIGHEID OP DE BINNEN AMSTEL “Gezicht op de Binnen Amstel en Schut Sluys, ‘t Diaken Weeshuys nabij de Blauwe Brug…

Lees verder

BEDRIJVIGHEID OP DE BINNEN AMSTEL

Gezicht op de Binnen Amstel en Schut Sluys, ‘t Diaken Weeshuys nabij de Blauwe Brug vanaf de Amstelbrug gezien.” Ets met gravure gedrukt van 2 koperen platen, vervaardigd door Daniël Stoopendael (1672-1726), uitgegeven te Amsterdam door Wed. Nicolaas Visscher ca. 1720. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatafdruk)  ca. 57,8 x 94 cm.

Na de vergroting van de grachtengordel met de Vierde Uitleg, werd in 1662 een brug over de Amstel gebouwd die de stadswallen aan weerszijden van de rivier met elkaar verbond. De brug kreeg dezelfde hoogte als de wallen, circa zes meter, en werd daarom al spoedig ‘Hooge Sluis’ genoemd. We zien de Amstel hier vanaf deze Hogesluis in noordelijke richting naar de Amstelsluizen, de Magere Brug (gebouwd in 1691, toen nog kerkstraatbrug geheten) en de Blauwbrug.

De Amstelsluizen werden aangelegd  om de waterverversing van de getijrivier de Amstel en de Burgwallen te verbeteren. Dit om de sterk toegenomen vervuiling van Amstel en grachten tegen te gaan. Aanvankelijk zouden er twee schutsluizen komen, later werd dit gewijzigd in drie: een grote in het midden en aan weerszijden een kleinere. Tussen de buitenste schutsluizen en de beide Amstelkades bevond zich destijds een spuisluis. De houten huisjes deden dienst bij de inning van de stedelijke accijnzen. Het bakstenen huisje links was voor de sluiswachter.

Op de achtergrond, achter de Blauwbrug, zien we het Diaconie Weeshuis, thans staat hier de Stopera. Aan de rechterzijde van de Amstel, daar waar op de prent een molen te zien is, staat sinds 1887 theater Carré.

De prent komt uit een serie van 25 los uitgegeven stadsgezichten en geeft een fraai beeld van het leven en bedrijf van Amsterdam aan het begin van de 18e eeuw.

Referentie: Hollstein 11; veiling R.W.P. de Vries 1925, lot nr. 275; veiling Leonhardt collectie, Christie’s 1989, lot nr 29.

Prijs: VERKOCHT