Graafschap Zutphen – Joan Blaeu, 1658-1672

MOOISTE KAART VAN HET GRAAFSCHAP ZUTPHEN, ÉÉN DER KWARTIEREN VAN GELDERLAND “Zutphania comitatus, Sive Ducatus Gelriae Tetrarchia Zutphaniensis“, kopergravure uitgegeven…

Lees verder

MOOISTE KAART VAN HET GRAAFSCHAP ZUTPHEN, ÉÉN DER KWARTIEREN VAN GELDERLAND

Zutphania comitatus, Sive Ducatus Gelriae Tetrarchia Zutphaniensis“, kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu als deel van de Atlas Mayor, tussen 1658-72. Verso: Spaanse tekst. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 42 x 52,5 cm.

Het hertogdom Gelderland en het daarmee verbonden graafschap Zutphen omvatte enerzijds het gebied van de huidige provincie Gelderland en anderzijds het noorden van Limburg (met onder meer Venlo, Venray en Roermond), evenals het aangrenzende zuidelijk deel van de Duitse Kreis Kleef.

Om het titelcartouche linksboven staan drie engeltjes en twee blanco wapenschilden. Rechtsboven het wapen van de Graafschap Zutphen. De kompasroos aan de rechterzijde duidt dat het noorden boven ligt. Linksonder zien we de schaalaanduiding in een met engeltjes en landmeetapparatuur versierde cartouche. Rechtsonder de wapenschilden van de steden Zutphen, Doetinchem, Doesburg, Lochem, Bronckhorst, Groenlo, ’s Herenbergh, niet ingevuld zijn Borkelo, Bredevoort, Lichtenvoorde, Aenholt. Ook zien we nog een beknopte legenda bij de linkerrand.

Blaeu was bevlogen een atlas te maken zoals nog niet eerder op de wereld vertoond.Hij wilde iets creëren dat in de hoogtijdagen van de macht van Amsterdam de geciviliseerde wereld zou overdonderen. Het werd zijn magnum opus dat uiteindelijk ca. 600 kaarten en ca. 3000 tekstpagina’s bevatte, een boekwerk in negen banden met uitgaven in het Nederlands, Latijn, Frans, Duits en Spaans. Het werd de grootste wereldatlas ooit gepubliceerd. De verschijning ervan vormt de bekroning van de gouden eeuw van de Nederlandse cartografie, een tijdvak van ongekende bloei, dat samenvalt met de enorme opleving van de handel en de daarmee gepaard gaande rijkdom en welvaart in vooral de eerste helft van de zeventiende eeuw. De Groote Atlas van Blaeu was het meest kostbare gedrukte boek dat je in de tweede helft van de 17de eeuw kon kopen.

Prijs: VERKOCHT