Keizerrijk Japan – Reinier en Josua Ottens, na 1720

“Imperium Japonicum…” [“Het keizerrijk Japan, hieronder op een Japanse kaart met zesenzestig regio’s, beschreven door Adriaan Reland.”] Kopergravure vervaardigd door…

Lees verder

Imperium Japonicum…” [“Het keizerrijk Japan, hieronder op een Japanse kaart met zesenzestig regio’s, beschreven door Adriaan Reland.”] Kopergravure vervaardigd door Balthasar Ruyter, uitgegeven na 1720 te Amsterdam door Reinier en Josua Ottens. Later met de hand gekleurd. Afm. 49 x 60 cm.

Adriaan Reland (1676-1718) was professor aan de Universiteit Utrecht. Hij bewerkte een kaart van Japan door Ishakawa Ryusen, die hij verworven had uit de collectie van Benjamin Dutry (1668-1751), bewindvoerder van de VOC. In de tekst onderaan de kaart schrijft Reland dat Japanse houtsenede kaarten minder nauwkeurig zijn: “zij tekenen de contouren van de kustlijnen met een grovere pen, omdat zij niet beschikken over Europese gereedschappen”. Reland benadrukt dat hij de Japanse kaarten uitsluitend gebruikte voor de nauwkeurigheid van plaatsnamen. De kaart werd voor het eerst in een kleiner formaat uitgegeven te Utrecht in 1715, maar dit exemplaar in folio formaat werd door de Amsterdamse uitgever Joachim Ottens aangekocht in 1720 en vervolgens door zijn zonen Renier en Josua in verschillende atlassen op de markt gebracht.

De kaart van Japan van Reland is bijzonder omdat het de eerste gedrukte kaart is die gebruik maakt van kanji [Japans schrift]. De kaart is opgedragen aan opdrachtgever Jean-Paul Bignon, bibliothecaris van koning Lodewijk XIV. Het wapen van Bignon staat prominent afgebeeld.

De inzetkaart rechtsonder toont (de baai van) Nagasaki, “met het eiland waar de Hollanders zetelen”. Het eiland Deshima werd in 1641 de factorij voor de VOC en vormde tot het einde van de jaren 1850 het enige contact van Japan met Europa. Bij de inzetkaart een twintigtal wapens van Japanse adellijke families met daarboven het wapen van de keizer.

Prijs: VERKOCHT