Malakka, Singapore – Philippe Vandermaelen, 1827

HET MALEISISCH SCHIEREILAND MET SINGAPORE “Presqu’Ile de Malacca”, lithografie vervaardigd door Henri Ode voor Philippe Vandermaelen’s “Atlas Universel de Géographie…

Lees verder

HET MALEISISCH SCHIEREILAND MET SINGAPORE

Presqu’Ile de Malacca”, lithografie vervaardigd door Henri Ode voor Philippe Vandermaelen’s “Atlas Universel de Géographie Physique, Politique, Statistique et Mineralogique” uitgegeven te Brussel in  1827. In de tijd met de hand gekleurd. Size: 47.5 x 56 cms.

Vandermaelen’s Atlas Universel met 378 kaarten in 6 banden, wordt gezien als de eerste atlas met alle kaarten op de zelfde schaal en de eerste atlas vervaardigd in lithografie.

In 1818 werd Sir Thomas Stamford Raffles benoemd tot luitenant-gouverneur van de Britse kolonie in Benkoelen. Raffles meende dat de Britten de dominantie van de Nederlanders in het gebied moesten terug dringen. De handelsroute tussen China en Brits-Indië liep door de Straat van Malakka en door de groeiende handel met China, zou die route steeds belangrijker worden. De Nederlanders hadden echter de controle over de handel in de regio en wilden de exclusieve rechten behouden voor hun handelspost in Batavia en Britse schepen werden in Nederlandse havens zwaar belast.

Raffles slaagde erin zijn superieuren bij de Britse Oost-Indische Compagnie te overtuigen om een ​​expeditie te financieren voor het vestigen van een ​​nieuwe Britse basis in de regio, maar onder de voorwaarde dat dit de handel van de Nederlanders niet zou tegenwerken. Raffles vond verschillende eilanden die veelbelovend leken, maar die of al bezet waren of door de Nederlanders, of een geschikte haven misten.

Uiteindelijk stichtte Raffles op het eiland Singapore een vrijhandelspost. Het lag op de zuidpunt van het Maleisisch schiereiland, dichtbij de Straat van Malakka, bezat een uitstekende natuurlijke haven en er was voldoende zoetwater en hout voor het repareren van schepen. En nog belangrijker: het was niet reeds door de Nederlanders bezet.

Vóór de aankomst van Raffles in 1819 woonden er slechts ongeveer duizend mensen op het eiland, voornamelijk inheemse Maleiers en een handvol Chinezen. In 1825 was de bevolking de tienduizend gepasseerd.

Prijs: VERKOCHT