Wereldkaart – Louis Charles Desnos naar Nicolas de Fer, 1760

EEN VAN DE MEEST BEELDBEPALENDE FRANSE WANDKAARTEN VAN DE WERELD “Mappe-Monde ou Carte Generale de la Terre divisee en deux…

Lees verder

EEN VAN DE MEEST BEELDBEPALENDE FRANSE WANDKAARTEN VAN DE WERELD

Mappe-Monde ou Carte Generale de la Terre divisee en deux Hemispheres . . . “ Kopergravure van de hand van Hendrik van Loon en Nicolas Guérard, oorspronkelijk uitgegeven door Nicolas de Fer in 1694, hier in een editie van 1760 door Louis Charles Desnos. Later met de hand gekleurd. Afm. (druk): ca. 75 x 107 cm (lijst 99,5 x 131,5 cm).

Nicolas de Fer was een Franse cartograaf, actief vanaf het begin van de jaren 1690 tot zijn dood in 1720. Hij vervaardigde deze bijzondere  wereldkaart in vier bladen in 1694. De kaart zelf was gegraveerd door Hendrik van Loon, maar de echte schoonheid ligt in de decoratieve elementen rondom de kaart, die werden ontworpen en gegraveerd door Nicolas Guérard. De wereldkaart van De Fer werd in het midden van de 18e eeuw grondig herzien door zijn schoonzoon Guillaume Danet, en vervolgens opnieuw door Louis Charles Desnos herzien.

Vergeleken met de eerste editie, 66 jaar eerder, is de belangrijkste cartografische update in het Noordwesten van Amerika, waar het Mer de l’Ouest is weergegeven. Een imaginaire zee bereikbaar vanaf de Grote Oceaan tot ver in het Noord-Amerikaanse continent. Ook zien we een verfraaide weergave van de ontdekkingen tijdens de Grote Noordelijke Expeditie van Aleksei Chirikov in 1741. Het mogelijke bestaan van zowel een Noordwest- als Noordoost-passage wordt duidelijk op de kaart aangegeven, inclusief een fraai kanaal dat zich uitstrekt ten noordoosten van het Mer de l’Ouest. De voorstelling van Australië en Nieuw-Zeeland is op de door de Nederlanders bekend gemaakte manier, zoals dat gebeurde tot aan de reizen van James Cook, die kort na het verschijnen van deze kaart van start gingen.

De kaart toont  ook de tochten van een aantal eerdere ontdekkingsreizigers, waaronder Ferdinand Magellaan, Willem Schouten, George Anson en Isaac le Maire. Andere reizen worden genoemd van Bouvet de Lozier, Nicholas de Frondat, Álvaro de Mendaña, Pedro de Queirós, Francis Drake en Edmond Halley.

De twee hemisferen, zoals uitvoering in de titel vermeld, zijn getekend aan de hand van wereldwijde waarnemingen van de heren van de Koninklijke Academie in Parijs.

De marges rondom zijn prachtig gegraveerd. Bovenaan staan schematische afbeeldingen van Saturnus, Jupiter, Mars en Venus gemaakt aan de hand van observaties gedaan door Giovanni Cassini en kaarten van de zon en de maan. In de verdere versieringen zien we goden en godinnen, dierenriem figuren, winden en mythologische gebeurtenissen. Onder de kaart scènes waarin de mensheid wordt afgebeeld in velerlei activiteiten zoals handel, navigatie, visserij, landbouw, wetenschap, wetenschap, ontdekkingsreizen en kunsten.

Literatuur: Rodney Shirley “Mapping of the World”, no. 560.

Prijs: VERKOCHT