Amsterdam – Schouwburg aan de Keizersgracht – Fouquet

“Gezicht van den Ingang des Geweezen Schouwburgs, te Amsterdam.“ Ets met gravure, gemaakt naar een tekening van Jan de Beijer.…

Read more

Gezicht van den Ingang des Geweezen Schouwburgs, te Amsterdam.“ Ets met gravure, gemaakt naar een tekening van Jan de Beijer. Voor het eerst uitgegeven door Pierre Fouquet jr ca. 1770 in diens atlas met daarin rond 100 afbeeldingen van de “wyd-vermaarde koopstad Amsterdam. Alle naar het leeven Getekend.” Hier in heruitgave door Evert Maaskamp uit 1805. In de tijd met de hand gekleurd. Afmetingen: 25 x 36,5 cm.

We zien de Keizersgracht in zuidelijke richting met de nummers 382-ca. 400. Rechts vooraan, op nummer 384, is de Nieuwe Amsterdamse Schouwburg, waar het publiek naar binnen gaat. Links op de achtergrond is de brug tussen de Runstraat (rechts) en de Huidenstraat (links).

In 1664 was de stadsschouwburg van architect Jacob van Campen ingrijpend verbouwd. Het gebouw werd uitgebroken, het toneel kwam op een andere plaats en er werd een stuk van de tuin bijgetrokken. Bovendien kwamen er beweegbare perspectivisch beschilderde decors, coulissen en ander “const- en vlieghwerk”. De “Nieuwe Schouwburg“ was twee maal zo groot als de vorige en werd op 26 mei 1665 geopend. Het gebouw werd regelmatig uitgebreid en aangepast.

Op 7 mei 1772 vatte het gebouw tijdens een voorstelling vlam, nadat een toneelknecht onvoorzichtig was omgegaan met de theaterbelichting, die in die tijd uit kaarsen bestond. De brand greep snel om zich heen, tastte 22 huizen in de omgeving aan, en was zo groot dat hij zelfs in Den Haag, Utrecht en op Texel kon worden gezien. Bij de brand kwamen 18 mensen om. Het puin werd gezeefd voor het goud en de juwelen van de bezoekers.

In de uitgave van Pierre Fouquet heette de prent nog “Gezicht van het Aangaan des Schouwburgs te Amsterdam”, in deze latere druk van Maaskamp is er inmiddels een nieuwe schouwburg op het Leidseplein gebouwd en is het onderschrift veranderd in “Ingang des Geweezen Schouwburgs”. De voorstelling zelf is niet veranderd.

Het erf van de afgebrande schouwburg werd gekocht door het Rooms Katholieke Oude Armen Kantoor. In het gebouw dat er daarna werd neergezet bevindt zich sinds 1999 The Dylan Hotel.

Prijs: VERKOCHT