“Het gemeentehuis te Middenbeemster.”, tekening in pen en aquarel vervaardigd door Albertus Barend Hendrik Braakensiek (1841-1884), gesigneerd rechtsonder “A.B.H. Braakensiek fec 1867”. Afm. 35,3 x 39,2 cm (incl. tekst 38,9 x 39,2 cm).
Middenbeemster is het oudste dorp van de Beemster polder. Met de aanleg van een rechthoekig plein in 1610 en de bouw van de kerk in 1623 aan dit plein, ontstond al snel een buurt die groter was dan de meeste buurten in de Beemster die sinds de droogmaking waren ontstaan. Op het plein werd een veemarkt gehouden. Aan de rand van het plein, aan de rijperweg, werd in 1640 het zgn. Heerenhuis gebouwd.
Middenbeemster had in 17e– en 18e-eeuw geen gemeente- of stadhuis. Het dorp werd vanaf de droogmaking bestuurd door de Dijkgraaf van de Beemster en die hield zijn vergaderingen altijd in Purmerend.
Het Heerenhuis aan de Rijperweg deed dienst als herberg en school. Vandaar ook de twee ingangen. Het werd herbouwd in 1826 en het gemeentelijk bestuur gebruikte Het Heerenhuis als vergaderzaal en een hulpsecretarie. Ook werd er recht gesproken en stond er tot 1854 een schavot voor het gebouw. Op deze voorstelling uit 1867 is het druk voor het gebouw, de sfeer onbekommerd. Het terras zit vol en de stemming is geanimeerd. Er staan koetsen geparkeerd en passanten lezen de gemeentelijke berichtgevingen. Een gevelsteen met stadswapen herinnert aan de eerste steenlegging door “Klaas Kunst oud 8 jaar den 25 April 1826”.
Op het dak van het Heerenhuis stond een torentje met daarin een klok, de zgn. ‘Beemster Bengel’, die zorgde voor de gemeentelijke communicatie. In die tijd waren er immers nog geen kranten, die verschenen pas rond 1900. Het torentje werd gesloopt in 1948 en de Bengel hangt sindsdien in een kapel in Zuidoostbeemster.
Tegenwoordig zit in het Heerenhuis restaurant BRASA.
Prijs: Euro 1.850,- (incl lijst)