NEDERLANDSE SCHEPEN VOOR DE BANDA EILANDEN (MOLUKKEN)
“Rade de Banda” lithografie vervaardigd door Léon Jean-Babtiste Sabatier naar het ontwerp van Louis Le Breton, gedrukt door Lemercier, Benard et Cie. te Parijs in 1846. Later met de hand gekleurd. Afm. 20,6 x 40,7 cm.
De Nederlanders veroverden de Banda eilanden (deel van de Molukken) in de 17e eeuw om de productie van nootmuskaat en foelie in handen te krijgen. Op dat moment bracht nootmuskaat in Europa zeer veel geld op. Het was een onderdeel van kwakzalversmiddelen tegen de pest, en een monopolie was zeer lucratief.
De plaatselijke bevolking, die van Melanesische afkomst was, werd in 1621 door de Nederlanders onder Jan Pieterszoon Coen uitgemoord en vervangen door slaven uit Madagaskar en Indiërs. Fort Belgica op Banda Neira, een van de forten die door de VOC werden gebouwd (rechts op de voorstelling), is het grootste Europese fort in Indonesië.
Louis Le Breton (1818-1866) was een chirurg in dienst van de Franse marine. In de jaren 1836-48 nam hij deel aan een aantal lange expedities, waaronder de reis om de wereld van Dumont d’Urville aan boord van de Astrolabe. Tijdens deze en latere reizen, maakte hij tekeningen en aquarellen van verschillende steden, waaronder Sacramento, San Francisco, New Orleans en Boston, Rio de Janeiro, plaatsen in Oceanië, Nieuw-Zeeland en Afrika, maar ook dit gezicht op de Banda Eilanden. Zijn aquarellen gemaakt tijdens de reis met de Astrolabe werden tentoongesteld in de Salon de Paris in 1841-1848.
Prijs: VERKOCHT