Amsterdam rond 1220 – Otto en Jodocus Smient, 1662/1663

AMSTERDAM IN DE 13DE-EEUW

Amsterdam omtrent t’ iaer 1220”. Kopergravure toegeschreven aan Christoffel van Hartogvelt afkomstig uit “Handvesten, Privilegien, Willekeuren ende Ordonnantien der Stad Amstelredam”, voor het eerst uitgegeven door Otto en Jodocus Smient in 1662/1663. Later met de hand gekleurd. Afm. 16,5 x 26,5 cm.

Het vroegste eenvoudige kapelletje in Amsterdam stond er rond 1200. Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren.

Hoe Amsterdam er in de 13de eeuw uitzag is niet in detail bekend. Maar die periode sprak in de 17de eeuw al tot de verbeelding. Amsterdam beleeft dan zijn Gouden Eeuw en kijkt als machtige stad terug op zijn prilste begin.

Op deze kaart komt bebouwing voor aan zowel de oude als aan de nieuwe zijde van de Amstel. Hierbij staan de huizen in opstand getekend. Het kaartbeeld spoort echter niet met het jaar 1220 aangegeven in de titel. Meerdere belangrijk belangrijke genoemde gebouwen staan ten onrechte ingetekend. De Oude Kerk werd bijvoorbeeld gebouwd vanaf circa 1250 waarbij de toren pas rond 1375 gereed was en met het oude stadhuis werd ook pas in de 14e eeuw een begin gemaakt. Bijzonder is het detail van de rouwstoet op weg van Opt Water (Damrak) naar de Oude Kerk.

Op de voorgrond rechts is het galgenveld (Volewijck). De leprozen verbleven op een ommuurde plek links in de achtergrond. Onaangename lieden hield je vroeger liever buiten de stad.

Prijs: VERKOCHT