DE REDE VAN TEXEL
“Het Oude Schild op Texel“, kopergravure vervaardigd door Theodorus de Roode naar een tekening van Pieter van Cuyck uit 1759, uitgegeven te Delft door M. Roelofswaert . Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 27 x 38,5 cm.
In de tijd van de VOC vertrokken de schepen uit Amsterdam, Enkhuizen en Hoorn vanaf de rede van Texel naar de Oriënt. De schepen wachten net buiten Oudeschild op goede wind. Jaarlijks vertrekken zo’n drieduizend schepen vanaf De Rede van Texel aan hun reis, die vele maanden of zelfs jaren duurt.
De VOC zorgt, door het inkopen van verse producten als vlees, groente en water, voor inkomsten voor Oudeschild. Met kleine bootjes leveren bewoners de spullen aan de schepen, die te groot zijn om dicht bij de kust te komen. De aanwezigheid van de VOC heeft grote aantrekkingskracht op mensen van buiten het eiland. Zo komen er veel loodsen in Oudeschild wonen, die de enorme zeilschepen letterlijk door de ondiepe stukken van de Waddenzee en het Marsdiep loodsen.
Schilder en geschiedschrijver Pieter van Cuyck (1720 – 1787) is vooral bekend van zijn “Brieven over Texel en de naby-gelegen eilanden“. Van Cuyck beschrijft hier niet alleen de geschiedenis van de eilanden, maar gaat ook in op de lokale gebruiken, het dialect, de natuur en de toeristische bezienswaardigheden. Het boek is door de schilder zelf van illustraties voorzien. Zijn tekeningen en nauwkeurige beschrijvingen zijn van groot belang voor het in beeld krijgen van Texel en de omliggende eilanden in de 18e eeuw.
Prijs: VERKOCHT