Fietser – Ackermann/Burckhardt (Weissenburg), 1906

FIETSEND DOOR DE BELLE ÉPOQUE Volksprent, lithografie bestaande uit drie gemonteerde bladen, vervaardigd in 1906 door René Ackermann te Weissenburg.…

Lees verder

950

FIETSEND DOOR DE BELLE ÉPOQUE

Volksprent, lithografie bestaande uit drie gemonteerde bladen, vervaardigd in 1906 door René Ackermann te Weissenburg. Afm. ca. 163 x 75 cm.

In 1885 wordt in Engeland een fiets uitgevonden die veiliger en beter was dan alle andere voordien. In 1888 introduceert John Dunlop luchtbanden. De damesfiets met een doorstap-frame, komt medio jaren 1890 in zwang. Het gouden fietstijdperk breekt aan, dat zou duren totdat de onstuitbare opmars van de auto de populariteit van alle andere transportvormen zou overvleugelen.

In 1835 verkreeg boekhandelaar Jean-Frédéric Wentzel uit Weissenburg (Elzas) het Brevet d’Imprimeur Lithographe waarmee hij volksprenten in lithografie kon vervaardigen. Door de mogelijkheden van de nieuwe snelle reproductietechnieken en de goedkope arbeidskrachten die de prenten kleurden, lukte het Wentzel een succesvol bedrijf op te bouwen dat in heel Europa z’n producten verkocht. Er is bekend dat het bedrijf in de jaren 1860-1861 tweehonderd verschillende, grote en kleine, prenten op de markt bracht. In 1869 bezat Wentzel 18 steendrukpersen waarmee hij per dag tot 400 bladen kon bedrukken. De 35 kleurders die er (tijdens een 69-urige werkweek) werkten, hadden in jaar 1870 een productie van maar liefst 107.000 bladen. Het was de grootste prenten fabriek van midden-Europa. Het bedrijf werd 1877 overgenomen door Charles Burckhardt en in 1906 opgevolgd door René Ackermann. Door concurrentie en de opkomst van nieuwe technieken zoals de fotografie, loopt de productie na de eerste wereldoorlog terug, het bedrijf sluit eind jaren 1930.

De voorstelling van de fietsende dame maakte deel uit van een serie levensgrote posters die ter versiering in feesttenten of op kermissen gehangen hebben. Het was grafiek die verloren ging na eenmalig gebruik. Terwijl kleinere zgn. centsprenten vanaf medio 19e-eeuw verzameld werden, zijn er van de grote volksprenten zeer weinig bewaard gebleven.

Prijs: Euro 950,-