The Nicest Girl in the School – Balliol Salmon voor Angela Brazil, ca. 1915

1.250

The Nicest Girl in the School”, ontwerptekening in pen en potlood, rond 1915 gemaakt door Arthur John Balliol Salmon als omslagillustratie voor een boek van Angela Brazil. Gesigneerd in potlood linksonder. Afm. (papier): 31 x 18 cm.

Arthur John Balliol Salmon (1868–1953) is tegenwoordig vooral bekend als de illustrator van zeven van Angela Brazil’s vroege kostschoolverhalen voor meisjes. In zijn eigen tijd werd hij echter geroemd als een vooraanstaand kunstenaar en illustrator, vooral om zijn werk voor The Pall Mall Magazine, The Illustrated Sporting and Dramatic News en The Graphic.

Zijn illustraties van schoolmeisjes waren misschien wel voorlopers van wat uiteindelijk zijn handelsmerk werd – “the Young Lady of Fifteen.”

Geen enkele andere illustrator heeft dit onderwerp op dezelfde manier benaderd als Balliol Salmon. Opmerkelijk genoeg hebben maar weinig illustratoren zich überhaupt met dit soort “jonge meisjes”-types beziggehouden. Zijn verzorgd afgebeelde jongelingen, en meisjes van tien tot twintig jaar, zijn bijzonder fraai om te zien en herinneren eraan dat niet alle meisjes in hun tienerjaren ‘Flappers’ waren, en hun mannelijke tegenhangers niet per se sportmannen, onwaarschijnlijk knappe helden of pretentieuze jongemannen.

Angela Brazil (1868–1947) was een van de eerste Britse auteurs van “moderne kostschoolverhalen voor meisjes”, geschreven vanuit het perspectief van de personages zelf en bedoeld in de eerste plaats als ontspanning in plaats van morele les. In de eerste helft van de twintigste eeuw publiceerde ze bijna 50 meisjesboeken, waarvan het overgrote deel zich afspeelde op een kostschool.

Haar boeken waren commercieel succesvol en werden veel gelezen door meisjes in de pre-adolescente leeftijd. Hoewel de belangstelling voor dit genre afnam na de Tweede Wereldoorlog, bleven haar boeken populair tot in de jaren zestig. Tijdens hun hoogtijdagen werden ze door sommige autoriteitsfiguren als ondermijnend en moreel bedenkelijk beschouwd. In sommige gevallen werden ze zelfs verboden of verbrand (!) door schoolhoofden van Britse meisjesscholen.

Hoewel haar verhalen later vaak zijn geïmiteerd – en veel van haar motieven en verhaalelementen inmiddels cliché zijn geworden of onderwerp van parodie – waren ze in hun tijd vernieuwend. Brazil leverde een belangrijke bijdrage aan de verandering van meisjesliteratuur: een jonge vrouw was actief actief, zich bewust van actuele kwesties, en onafhankelijk van geest. Ze erkende de adolescentie als een overgangsfase en toonde meisjes als personen met gedeelde interesses en zorgen, waar ze ook naar konden handelen.

Prijs: € 1.250,-