VAN GENEESKUNST NAAR GENEESKUNDE
Skelet met spierstelsel, anonieme kopergravure vervaardigd rond 1820, later met de hand gekleurd. Afm. (papiergrootte) 180 x 67 cm.
Deze levensgrote anatomische prent werd gebruikt in het onderwijs in een tijdperk waarin geneeskunst veranderde in geneeskunde. Het in kaart brengen van de anatomie van de mens werd in die tijd voltooid en verder gesystematiseerd. Hier zien we het menselijk skelet van de rugzijde, met links details van het spierstelsel en rechts van bottenstructuur, daarboven en onder halswervelkolom en voet.
Tot laat in de 19e eeuw was kennis van genezen nog beperkt en de kundigheid van de arts hing af van intelligentie, inventiviteit en een portie lef. Onder de beoefening van de geneeskunst trof je alles wat onder de zon leefde. Mensen die oprecht, zorgvuldig en kritisch de kunst van het genezen beoefenden, mensen die met buitenissige ideeën experimenteerden en verrassende resultaten boekten, maar ook mensen die geloofden in hun eigen methoden en middelen, maar twijfelachtige resultaten bereikten: kwakzalvers.
In Nederland krijgt geneeskunst pas in 1865 onder Thorbecke, een wetenschappelijke status en worden opleidingen geïnstitutionaliseerd. Lessen in de anatomie vinden dan al niet meer plaats in anatomische theaters, maar in klaslokalen en aan de hand van medische verzamelingen.
Prijs: Euro 1.950,- (incl. lijst)