Hemelkaart sterrenbeelden – Homann, Doppelmayr, 1742/48

HEMELKAART MET STERRENBEELDEN EN STERRENWACHTEN “Hemisphaerium Coeli Australe“, kopergravure vervaardigd door Johann Baptist Homann naar het werk van Johann Gabriel…

Lees verder

2.250

HEMELKAART MET STERRENBEELDEN EN STERRENWACHTEN

Hemisphaerium Coeli Australe“, kopergravure vervaardigd door Johann Baptist Homann naar het werk van Johann Gabriel Doppelmayr, afkomstig uit de Atlas Coelestis in quo Mundus Spectabilis uitgegeven te Neurenberg 1742 of 1748. Later met de hand gekleurd. Afm. 49,1 x 57,2 cm.

Hemelkaart van het zuidelijk halfrond. De sterrenbeelden – waaronder het Zuiderkruis en Orion – zijn afgebeeld volgens de waarnemingen van de astronoom Johannes Hevelius, maar we zien ook exotischere sterrenbeelden zoals Pauw, Toekan en een prachtige eenhoorn met de naam Monoceros. De tabellen links en rechts geven een beschrijving van de sterrenbeelden. De randen van de kaart tonen de vier belangrijkste Europese sterrenwachten in Greenwich, Kopenhagen, Kassel en Berlijn. De stand van de sterren op de kaart is correct voor het jaar 1730.

Doppelmayr (1677-1750) was professor in de wiskunde in Neurenberg en schreef over astronomie, geografie, cartografie, trigonometrie, zonnewijzers en wiskundige instrumenten. Homann (1664-1724), een voormalige Dominicaner monnik, was de belangrijkste en meest productieve Duitse cartograaf/uitgever van de 18de eeuw en vervaardigde kaarten en globes die opvielen zowel door hun geografische nauwkeurigheid als bijzondere esthetiek.

Prijs: Euro 2.250,- (incl. lijst)