Vlaggenkaart – Henri Chatelain, 1720

“Carte des pavillons accompagnée d’observations pour en faire comprendre le blazon et les differentes devises aussy bien que d’une table…

Lees verder

1.100

Carte des pavillons accompagnée d’observations pour en faire comprendre le blazon et les differentes devises aussy bien que d’une table alphabetique pour les trouver facilement.” Kopergravure, uitgegeven te Amsterdam door Henri Chatelain in 1720. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent): ca. 49,5 x 59 cm.

Deze prachtige kaart toont de vlaggen van de wereld tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) en de Grote Noordse Oorlog (1700-1721).

We zien Franse vlaggen (koninklijke vlag, admiraalsvlag, koopvaardijvlag, marinevlag, vlag van de Algemene Staten), Nederlandse vlaggen (de Republiek, Amsterdam, Middelburg, vlag van de Prins van Oranje, Hoorn, Duinkerken, Terschelling en Vlieland, Zeeland , Vlaanderen, Oostende), Duitse vlaggen (Emden, Bremen, Hamburg, Schleswig, Lübeck, Weimar, Rostock, Brandenburg, Stralsund), de Deense vlag, vlaggen van Bergen, Stettin, Gdansk, Riga, Königsberg, de Tsaar, Moskou, Zweden , Monaco, Modena, Toscane, Venetië, Sicilië, Livorno, vier Ottomaanse vlaggen, evenals vlaggen van Algerije en Tripoli. Engeland heeft vier vlaggen, plus twee voor Schotland en nog een voor Ierland.

Op de onderste rij zien we de vlag van het Keizerrijk China. Afgebeeld als een grote draaikolk omringd door acht decoraties, een niet geheel juiste interpretatie van de vlag van de Qing-dynastie, een draak op een geel veld met acht vendels.

Andere interessante vlaggen zijn de vlag van de paus, een merkwaardige Portugese vlag met daarop een priester, vlaggen van verschillende handelsmaatschappijen, de vlag van de Tartaren (een draak) en de arm- en sabelvlag van Polen. Courland (Kurzeme, het westelijke deel van Letland) heeft zowel een nationale vlag als een marinevlag met een zwarte krab op een rood veld.

Onderaan het blad geeft Chatelain een inleiding in de heraldische terminologie van vlaggen in het algemeen en een alfabetische lijst van de vlaggen op het blad.

De prent werd opgenomen in het laatste deel van de uit zeven delen bestaande Atlas Historique, een monumentaal werk uitgegeven tussen 1705 en 1720.

Prijs: Euro 1.100,-