Amsterdam ijsbreker, Amstel – Van der Horst, Schenk

“Winter Vreugde opden Amstel en “t gaan der Ysbreekers en der waterschuiten“. Ets naar een tekening van Tileman van der…

Lees verder

5.250

Winter Vreugde opden Amstel en “t gaan der Ysbreekers en der waterschuiten“. Ets naar een tekening van Tileman van der Horst. Gedrukt van verschillende koperen platen. Uitgegeven in 1746(?) door Pieter Schenk. Later met de hand gekleurd. Afmetingen (prent) 63 x 91 cm.

Op de Amstel, gezien naar de Weesperzijde, vaart (getrokken door 40 paarden) onder veel belangstelling de IJsbreker voorbij. Menigeen heeft Friese doorlopers ondergebonden en zwiert over het ijs. Anderen zijn nog niet zo ver gevorderd en bekopen hun poging op het ijs met een val.

De IJsbreker was een gezamenlijke onderneming van de Amsterdamse bierbrouwers. Het ijs moest worden opengebroken voor waterschuiten die vers water haalden uit de Vecht bij Weesp. Op die manier konden zij ook in de winter verzekerd zijn van een regelmatige aanvoer. Dit gebeurde vooral zodat men niet met lede ogen zou moeten aanzien dat Rotterdamse concurrenten grif hun bier aan de man brachten.

De IJsbreker werd bevaren door “eenen Schipper en vijf Knechts“. Het in 1696 gebouwde schip is nog tot 1860 beschikbaar gebleven voor de watervoorziening.

Op de afgebeelde plek aan de Amstel staat tegenwoordig Cafe-Restaurant De Ysbreker.

Literatuur: I.H. van Eeghen, “De IJsbreker”, in: Jaarboek Amstelodamum 46 (1954), pp. 61-75.

Prijs: Euro 5.250,- (incl. lijst)