Winters dorpsgezicht – De la Fontaine Verweij, 1826

Tekening met pen, bruine en grijze inkt van de hand van Isaac de la Fontaine Verweij Jr. (1802-1859). Gesigneerd en…

Lees verder

650

Tekening met pen, bruine en grijze inkt van de hand van Isaac de la Fontaine Verweij Jr. (1802-1859). Gesigneerd en gedateerd “Januarij 1826” op onderliggend montagevel. Afm. 12,5 x 17,8 cm.

De Lage Landen kenden vele vinnig koude winters. Kou die “deur vel en vleesch passeerde” Binnenwateren en rivieren zaten potdicht en waren tot maart met een dikke ijskorst bedekt. Het leven van alledag viel niet mee. De prijzen voor etenswaren stegen tijdens de winterperiode enorm. Er was gebrek aan turf, hout en kolen en vooral aan vers water. Werk was moeilijk te vinden. Er stierven heel wat mensen van de kou. Ellende overheerste.

Toch is daar in de vele ijsgezichten die er in de loop der eeuwen zijn gemaakt weinig van te zien. Schaatsen werden onder gebonden. Een echtpaar zwiert over het ijs. Mensen zitten gezellig bij elkaar in een slede. Een blos op de wangen. Men komt elkaar bij het ijsvermaak tegen en neemt de laatste nieuwtjes door. Het is windstil, wellicht dat de zon straks nog even doorbreekt.

Prijs: Euro 650,- (incl. lijst)