Amsterdam, IJ – Willem Writs naar Willem van de Velde II, 1771

1.350

Gezigt van een Gedeelte der Stad Amsterdam: Naar het Schildery van W. van de Velde Ao. 1686, Berustende in de Schryers Tooren. / Vue d’une partie de la Ville d’Amsterdam, d’après le Tableau de van de Velde en l’année 1686.” Ets vervaardigd door horlogemaker, etser (en oprichter van Felix Merites) Willem Writs (1732-1786)  in 1771 naar een tekening van Isaak de Wit uit 1770, die gemaakt is naar een schilderij van Willem van de Velde uit 1686. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatafdruk) 27,3 x 41 cm.

Het gaat hier om de definitieve thuiskomst van ‘De Gouden Leeuw’ in 1686 in de haven van Amsterdam. Het schip is imposant weergegeven en de bollende zeilen lichten helder op in het late middaglicht. In deze voorstelling wordt ‘De Gouden Leeuw’ bedankt voor zijn 20 jaar bewezen diensten voor stad en vaderland.

Het was het vlaggenschip van de Admiraliteit van Amsterdam, dat grote faam had verworven in de oorlogsvloot van admiraal Cornelis Tromp bij tal van zeeslagen, zoals in de Derde Engelse-Nederlandse Oorlog (1672-’74). Links wordt een saluutschot afgeschoten door het statenjacht ‘Rotterdam’, vooraan vaart een jacht van de stad Amsterdam richting ‘De Gouden Leeuw’ en tal van sloepjes zijn gearriveerd om het een laatste groet te brengen. Na het eerbetoon zou het schip worden gesloopt.

Op de achtergrond is de skyline van Amsterdam te zien, en dan vooral het oostelijke deel van de haven, waar destijds een groot deel van de havenactiviteiten was geconcentreerd. Dat gold ook voor de scheepsbouw; boven de rookpluim van het saluutschot is het torentje te zien van het Oost-Indisch Zeemagazijn op Oostenburg, waar ‘De Gouden Leeuw’ in 1666 te water was gelaten.

Andere torens die we in dit stadsprofiel kunnen herkennen zijn (van links naar rechts): de Oosterkerkstoren, achter een woud van masten de Montelbaanstoren, de Schreierstoren en pal hierachter de Zuiderkerkstoren.

Het schilderij hangt thans in het Amsterdam Museum.

Literatuur: A.E. d’Ailly – Repertorium van de profielen der stad Amsterdam (1953), nr. 147.

Prijs: €1.350,- (incl. lijst)