WILLEM III VERTREKT NAAR ENGELAND VOOR DE GLORIOUS REVOLUTION
“Vertrek van S.K.H. na Engeland; den 11. Nov. 1688.” en “Aankomst van S.K.H.D.P. van Orangie, den 15. en 16. Nov. in Engeland.” Kopergravure vervaardigd door Romeijn de Hooghe naar een tekening van Hekhuizen. Uitgegeven bij Aart Dircksz. Oossaan op de hoek van de beursstraat (huidige Rokin) en de Dam. Afm. 43,5 x 53,5 cm.
We zien een stukje van de Glorious Revolution, de machtsovername door de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje-Nassau en zijn echtgenote Maria Stuart als koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland in 1688–1689.
Gedurende zijn drie jaar durende regeerperiode, raakte koning Jacobus II van Engeland (tevens neef en schoonvader van Willem) verwikkeld in de politieke gevechten tussen het katholicisme en het protestantisme. Als katholiek was hij vervreemd van de beide belangrijkste partijen in Engeland.
Willem vertrok met een leger van 14000 huursoldaten in Nederlandse dienst en 7000 anderen (onder meer Hugenoten, en Engelse en Schotse vrijwilligers) uit Hellevoetsluis naar Engeland op 11 november 1688. De armada van Willem was, met 53 oorlogsschepen en een kleine 400 transportschepen, ruim drie keer groter dan de Spaanse Armada een eeuw eerder. De snelheid waarmee de hele operatie werd opgezet maakte diepe indruk. Willem ging bij Brixham in Devon aan land en spoedig werd duidelijk dat zijn leger sterker was dan dat van Jacobus. Hij vluchtte naar Frankrijk en de Engelse Lords vroegen Willem de orde te herstellen.
Op de voorstelling bovenaan zien we de uitzeilende vloot, met op de voorgrond een havenhoofd vol mensen die de prins uitzwaaien. In tweede voorstelling de haven van Brixham aan de zuidkust van Engeland met het kasteel en de Prins te paard te midden van tal van troepen, op het water de aankomende vloot.
Literatuur: Frederik Muller “Nederlandse Historieplaten”, nr. 2713a
Prijs: VERKOCHT