Kotter (schip) – Joseph Sipkes, 1832

“Kotter geboegseerd wordende” (d.w.z. door een sloep getrokken). Aquarel van de hand van Joseph Sipkes. Gesigneerd en gedateerd linksonder “J.…

Lees verder

625

Kotter geboegseerd wordende” (d.w.z. door een sloep getrokken). Aquarel van de hand van Joseph Sipkes. Gesigneerd en gedateerd linksonder “J. Sipkes, 1832”. Afm. ca. 13 x 19 cm.

De romp van de kotter vindt zijn herkomst in Nederlandse scheepsbouw van 1700-1800. De tuigage van de kotter is ontstaan uit de 18e eeuwse Engelse “cutter”. Dit waren snelle houten zeegaande éénmast zeilschepen, met gaffelgrootzeil, stagfok, vliegende kluiver en vaak ook met een vlieger en een gaffeltopzeil. De romp had een steile steven, een scherp onderwaterschip met een duidelijk S-spant tot aan de hak (het diepste punt), met vanaf 2/3 van de lengte een geveegde kont.

De Kotter is in vele landen verder ontwikkeld met een enorme variëteit in scheepstypen.

Van marineschilder Joseph Sipkes (1787-1852) is weinig meer bekend dan dat hij in Amsterdam werkzaam was aan het begin van de 19de-eeuw. Naast een aantal werken in olieverf, aquarelleerde hij prachtige scheepsportretten.

Prijs: Euro 625,-