LUANDA AAN DE NEDERLANDSE LOANGO-ANGOLA KUST
“Loanda S. Pauli” (São Paulo de Luanda), ets met gravure gedrukt van twee platen vervaardigd door Salomon Saverij, naar een tekening van Frans Jansz. Post uit 1645, uit Caspar Barlaeus’, “Rerum per octennium in Brasilia et alibi nuper gestarum sub praefectura J. Mauritii, Nassoviae, c. comitis… historia” uitgegeven door Joan Blaeu in 1647. Afm. ca. 38 x 100 cm.
Gezicht op Luanda in Angola met voor de kust verschillende Hollandse schepen. Het fort maakte deel uit van de Nederlandse Loango-Angola kust.
De stad Luanda was in de zeventiende eeuw het grootste Portugese slavendepot in West-Afrika. Daarom had Piet Hein namens de West-Indische Compagnie (WIC) al in 1624 een poging gedaan om de stad, die werd verdedigd door een fort, te veroveren. Vanwege gebrek aan troepen en schepen mislukte deze aanval echter. In 1641 volgde een tweede, en nu wel succesvolle poging onder leiding van Cornelis Jol, alias Houtebeen, waarna de stad en het fort (dat werd omgedoopt in Fort Aardenburgh) in handen van de WIC kwamen. Vanwege de zuidelijke ligging werd de stad niet vanuit Elmina (in het huidige Ghana) bestuurd, maar werd er een nieuw gouvernement opgericht onder de naam Luango-Angola. De bestuurszetel van de gouverneur kwam in Luanda.
In de periode tot 1648 werden er echter ‘slechts’ 14.000 slaven vanuit de stad getransporteerd en de kolonie was dan ook niet winstgevend. Toen de stad in 1648 door Portugal werd heroverd werd er daarom besloten niet meer op plaatsen te varen die zuidelijker lagen dan Congo. De Portugezen waren aanzienlijk ‘succesvoller’ in de slavenhandel. Van ongeveer 1550 tot 1850 werden vanuit Luanda meer dan 2,8 miljoen slaven ingescheept.
De prent maakte deel uit van een serie voorstellingen van de tocht naar en het verblijf in Brazilië van gouverneur-generaal Johan Maurits van Nassau in de jaren 1636-1644. De voorstellingen waren gemaakt door Frans Post, die als de eerste Europeaan die de Nieuwe Wereld vastlegde. De reis naar Brazilië ging dus via Luanda dat een kleine 8 jaar in handen van de WIC was.
Prijs: 1.250,-