CHINESE JONK IN DE HAVEN VAN SINGAPORE
“Jonque Chinoise a Sincapour.“ Lithografie vervaardigd door Thierry frères naar het ontwerp van Louis Le Breton, uitgegeven te Parijs door Gide in 1846 als deel van “Voyage au pôle Sud et dans l’Océanie sur les corvettes l’Astrolabe et la Zélée 1837-1840”, het officiële verslag van de tweede expeditie van Jules Dumont D’Urville naar de Stille Zuidzee. Latyer met de hand gekleurd. Afm.: 26,5 x 32,5 cm.
Deze zeldzame lithografie van Singapore is gemaakt aan de hand van schetsen terwijl de Astrolabe en Zélée, onder bevel van Dumont D’Urville (1790-1842) in juni 1839 zes dagen voor anker gingen in Singapore.
Afgebeeld is een Chinese jonk tussen Europese schepen en rechts het eerste Europese gerechtshof in Singapore.
In 1826 werd Singapore door de Britse Oost-Indische Compagnie samen met Penang en Malakka gegroepeerd om de Straits Settlements te vormen. In 1830 werden de Straits Settlements een deel van Bengalen in Brits-India.
In de daaropvolgende decennia groeide Singapore uit tot een belangrijke haven in de regio. De status als vrijhaven bood een cruciaal voordeel ten opzichte van andere koloniale havens in Batavia en Manilla en het trok veel Chinese, Maleisische, Indiase en Arabische handelaren die in Zuidoost-Azië actief waren.
De bevolking zou verviervoudigen van 1830 tot 1867. De meeste mensen hadden geen toegang tot openbare gezondheidsdiensten en ziekten zoals cholera en pokken tierden welig, vooral in overbevolkte arbeiderswijken. Het bestuur was ineffectief en vanwege de aard van de bevolking, die overwegend mannelijk, op doorreis en ongeschoold was, was de samenleving wetteloos en chaotisch. Prostitutie, gokken en drugsmisbruik (vooral van opium) waren wijdverbreid.
Er wordt gezegd dat deze lithografie een van de vroegst verkrijgbare gezichten van Singapore is.
Prijs: € 1.250,-