Eerste stoomschip Nederlandse marine – Willem Hendrik Hoogkamer naar Christoffel van der Hart, ca. 1830

“Z.M. stoomschip Curaçao.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik Hoogkamer (1790-1864) naar een tekening van Christoffel van…

Lees verder

425

Z.M. stoomschip Curaçao.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik Hoogkamer (1790-1864) naar een tekening van Christoffel van der Hart. Afm.: ca. 31 x 39 cm.

We zien het Nederlandse stoompakketschip ‘Curacao’ dat door stilstaand water vaart met gereefde zeilen en stoom uit de schoorsteen. De ‘Curacao’ was het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan overstak. Het werd gebouwd in Dover in 1825 en was bedoeld om voor de handel tussen Groot-Brittannië, Amerika en West-Indië voor de Londense Colonial Steam Navigation Company, maar na voltooiing in 1826 werd ze verkocht aan de Nederlanders en werd ze het eerste stoomschip van de Nederlandse marine. Tussen 1827 en 1829 stak de ‘Curacao’ meerdere malen de Atlantische Oceaan over om passagiers, post en vracht te vervoeren van Antwerpen naar de Nederlandse kolonie Curacao. Ze bleef in de Nederlandse marine tot 1848.

Het ontwerp voor deze ets is gemaakt door Christoffel van der Hart, Luitenant ter Zee 1e klasse bij de Nederlandse marine. Hij diende op verschillende schepen, waaronder de fregatten “Zr.Ms. Prins van Oranje” en “Zr.Ms. Rotterdam”.

Van der Hart was betrokken bij de Belgische Opstand van 1830, toen de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zich afscheidden en de onafhankelijke staat België vormden.

Prijs: Euro 425,-