Blankvoorn – Markus Elieser Bloch, 1782-1795

“Cyprinus rutilus / Das Rothauge / The Roach” [de blankvoorn] kopergravure gemaakt door Ludwig Schmidt naar een tekening van Krüger…

Lees verder

350

Cyprinus rutilus / Das Rothauge / The Roach” [de blankvoorn] kopergravure gemaakt door Ludwig Schmidt naar een tekening van Krüger jr, voor Marcus Elieser Bloch’s “Allgemeine Naturgeschichte der Fische” gepubliceerd in Berlijn tussen 1782 en 1795. In de tijd met de hand gekleurd. Afmeting: ca. 21 x 34 cm.

De blankvoorn is herkenbaar aan de rode vlek in de iris boven de pupil. De blankvoorn is een vrij slank visje maar wordt langzaam wat hoger van bouw bij een groter formaat. De blankvoorn wordt zo’n 45 centimeter groot. De blankvoorn wordt vaak met de ruisvoorn verward. Er zijn wel enkele verschillen:

  • De blankvoorn heeft een rood/oranje vlek boven de pupil. Dit is bij kleine exemplaren al duidelijk. Het oog van de ruisvoorn is egaal geelachtig.
  • De rugvin van de ruisvoorn is verder naar achteren geplaatst.
  • De bek van de ruisvoorn is bovenstandig, van de blankvoorn eindstandig.

De vis leeft vooral in meren met veel planten, maar ook wel in stromend water en zelfs in brak water. Hij leeft in scholen en eet slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, insectenlarven en plantaardig voedsel. Meestal houden scholen blankvoorns zich vlak bij de bodem op; alleen bij zeer warm weer komen ze naar het oppervlak. De blankvoorn vindt zijn voedsel op zicht, zodat hij in troebel water de concurrentie verliest met de brasem, een vis die zijn voedsel uitfiltert met zijn kieuwzeef.

Marcus Elieser Bloch (1723-1799) was van eenvoudige, joodse afkomst. Hij studeerde medicijnen in Berlijn en Frankfurt (Oder) en hij vestigde zich als arts in Berlijn.

Bloch liet een groot oeuvre na van publicaties over diverse natuurhistorische onderwerpen. Zijn belangrijkste werk is de Allgemeine Naturgeschichte der Fische dat tussen 1782 en 1795 in 12 delen verscheen. De hierin opgenomen kopergravures zijn niet alleen van wetenschappelijke, maar ook van grote artistieke waarde. Dit werk was tijdens het leven van Bloch en ook nog lang daarna het belangrijkste werk over vissen. Bloch nam maar weinig tekst van andere auteurs over en baseerde zich vooral op het materiaal uit zijn eigen collectie. De afbeeldingen staan bekend om hun schoonheid en de prachtige handkleuring, het wordt door velen beschouwd als het fraaiste van alle werken over ichtyologie.

Prijs Euro 350,-