An Earthly Paradise – Lawrence Alma-Tadema, 1892

AN EARTHLY PARADISE Heliogravure uit 1892 vervaardigd door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CCCVII) van Lawrence Alma-Tadema.…

Lees verder

3.450

AN EARTHLY PARADISE

Heliogravure uit 1892 vervaardigd door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CCCVII) van Lawrence Alma-Tadema. Gesigneerd met potlood door Alma-Tadema. Later met de hand gekleurd. Afm.: 40 x 76 cm.

Het onderwerp is een van de bekende thema’s in de Victoriaanse genreschilderkunst. Progressieve kunstcritici uit het latere Victoriaanse tijdperk klaagden hevig over de talloze schilderijen van moeders met baby’s.

Hier knielt de moeder eerbiedig om de hand van de baby te kussen. In het werk zijn archeologisch specifieke elementen uit Alma-Tadema’s repertoire verweven met de iconografie van de Victoriaanse kindertijd. Het kussen van de baby ligt op een Romeinse bank, een type dat vaak voorkomt op Alma-Tadema’s schilderijen; het babybadje, net zichtbaar tussen de gordijnen aan de rechterkant, is een in de vloer verzonken Romeins bassin. Het meest in het oog springend detail is de kleine Romeinse sandaal, prominent aanwezig op de voorgrond, een veelvoorkomend motief op Victoriaanse schilderijen van de kinderjaren. Met de voor hem karakteristieke vindingrijkheid interpreteerde Alma-Tadema het conventionele motief in termen van archeologische nauwkeurigheid. Het zelfde zou gezegd kunnen worden van het werk als geheel: het eenvoudige Victoriaanse onderwerp van een moeder met haar baby is getransformeerd in een tafereel met Romeinse grandeur.

Prijs: Euro 3.450,- (incl. lijst)