PAARDENTRAMS OP DE DAM
Aquarel van de hand van Johannes Cornelis Heytze vervaardigd rond 1895. Gesigneerd rechtsonder “J.C. Heijtze“. Afm.: ca. 25,5 x 37 cm.
Eeuwen lang was (en is) de Dam in Amsterdam een levendig en druk plein dat het hart van de stad vormde. Het plein werd gedomineerd door enkele iconische gebouwen en was een belangrijk knooppunt voor verkeer en activiteit.
Tegen een achtergrond van het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk zien we het standbeeld bekend als “Naatje van de Dam“. Dit monument stond (tot 1914) centraal op het plein en was omringd door de bedrijvigheid van de paardentram die er z’n eindpunt had.
De paardentram werd voor het eerst geïntroduceerd in 1875 en verving daarmee de omnibus. De eerste lijn reed vanaf het Leidseplein, via Weteringschans, Frederiksplein, Sarphatistraat, Weesperstraat, Nieuwe Kerkstraat naar de Plantage Kerklaan. Het bleek een succes en er werden in totaal 15 lijnen aangelegd met 235 rijtuigen.
Johannes Cornelis Heytze (1873-1943) was schilder en ontwerper van plateeldecoraties. Vermoedelijk is deze aquarel, waarop het bruisende Amsterdamse stadsleven van het eind van de 19e-eeuw treffend werd vastgelegd, een ontwerp geweest voor een tegeltableau.
Prijs: Euro 750,-