Amsterdam, Prins Hendrikkade, Schreierstoren – ca. 1832

“Gezigt op de Schreyer’s Toren, de Kraan en de Nieuwe Stadsherberg“. Steendruk uitgegeven ca. 1832 door L. Samijn. In de…

Lees verder

1.250

Gezigt op de Schreyer’s Toren, de Kraan en de Nieuwe Stadsherberg“. Steendruk uitgegeven ca. 1832 door L. Samijn. In de tijd met de hand (bij)gekleurd. Afm. 33 x 44 cm.

Vanaf de Oosterdoksdijk zien we de Buitenkant/Prins Hendrikkade met links de Geldersekade en Hoofdbrug. Rechts van de Schreierstoren de Oudezijds Kolk. Voor ons het Open Havenfront. In de achtergrond de Mosselsteiger die loopt naar (geheel rechts) de Nieuwe Stadsherberg (afgebroken in 1871, thans ligt hier het Centraal Station).

De Schreierstoren is de enige overgebleven verdedigingstoren van de middeleeuwse stadsmuur. Oorspronkelijk rees de toren op vanuit het water met net boven het wateroppervlak twee schietgaten. In 1532 kreeg hij zijn huidige gedaante. In het begin van de zeventiende eeuw werd de stadsmuur afgebroken en de singel gegraven. De toren heette oorspronkelijk de Schreiershoekstoren. ‘Schreihoek’ verwijst waarschijnlijk naar de scherpe hoek waar de Geldersekade en de Oudezijds Kolk samenkomen. De Schreierstoren is echter de geschiedenis ingegaan als de plek waar veel vrouwen schreiend hun geliefden hebben zien wegvaren.

Prijs: Euro 1.250,- (incl. lijst)