Clingendael (Wassenaar) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

LANDGOED CLINGENDAEL (WASSENAAR) “St Annelands-Clingendal”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in…

Lees verder

225

LANDGOED CLINGENDAEL (WASSENAAR)

St Annelands-Clingendal”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

Johan Doublet werd in 1612 na het overlijden van zijn vader eigenaar van het in Wassenaar gelegen landgoed Clingendael. Omdat hij ook de ambachtsheerlijkheid Sint-Annaland in Zeeland in eigendom had verworven, werd de naam van deze heerlijkheid toegevoegd aan die van Clingendael.

In 1804 kwam het landgoed Clingendael in handen van W.J. baron van Brienen van de Groote Lindt. In 1839 kocht diens zoon Arnoud het naastgelegen Landgoed Oosterbeek, dat slechts door een bochtige gracht van Clingendael is gescheiden. Hij huurde Jan David Zocher in om de tuinaanleg voor beide landgoederen aan te passen aan de eisen van zijn tijd. Arnoud van Brienens achterkleindochter, Marguérite barones van Brienen, bijgenaamd Freule Daisy 1871-1939), woonde er tot haar overlijden.

Sinds 1982 is het Huys Clingendael in gebruik door het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael.

Prijs: Euro 225,-