De Markt te Delft – Iven Besoet, 1765

“Gezicht van de groote Markt, Nieuwe Kerk en Stadhuis te Delft.” Kopergravure vervaardigd door Iven Besoet in 1765, in de…

Lees verder

975

Gezicht van de groote Markt, Nieuwe Kerk en Stadhuis te Delft.” Kopergravure vervaardigd door Iven Besoet in 1765, in de tijd met de hand gekleurd, recent ingelijst en voorzien van led-verlichting.  Afm. (prent): ca. 28,5 x 40,5 cm.

Gezicht op de Markt te Delft, met links de toren van de Nieuwe Kerk en rechts het stadhuis, daartussen de panden aan de zuidzijde van de Markt en de Jacob Gerritstraat. Het stadhuis op de prent is -nadat het twee keer was afgebrand- gebouwd in 1620 naar een ontwerp van Hendrick de Keyser. De voorgevel is versierd met Toscaanse en Ionische pilasters met in het midden een Justitia-beeld. Achter is een poort, waarlangs de misdadigers de stad werden uitgeleid. Voor het stadhuis een rijtuigen die op een ritje wachten. Voor de kerk een groenmarkt en allerhande volk.

De prent is in de tijd als opticaprent uitgewerkt waarbij een groot aantal raampartijen is uitgesneden en vervolgens aan de achterkant met papier beplakt. Het was de bedoeling om de prent met kaarslicht erachter te bekijken, waardoor het leek alsof er binnen in de huizen licht brandde. De combinatie van vuur en papier heeft er voor gezorgd dat er maar weinig uitgewerkte prenten als deze bewaard zijn gebleven. Met de van led-verlichting voorziene omlijsting wordt nagenoeg het zelfde effect bereikt als in 18de eeuw, zonder dat het warm wordt of roet afgeeft.

Prijs: Euro 975,- (incl. lijst)