Monument Koning Willem II, Vaeshartelt – Theodore Müller + Lemercier, 1863

“Majesté Guillaume II”, lithografie in kleur vervaardigd door Theodore Müller en uitgegeven door Lemercier te Parijs in 1863 (of 1864).…

Lees verder

150

Majesté Guillaume II”, lithografie in kleur vervaardigd door Theodore Müller en uitgegeven door Lemercier te Parijs in 1863 (of 1864). Uit het “Album dédié à mes enfants et mes amis“.  Afm.: (incl. tekst) ca. 46 x 60 cm.

In 1841 kocht de Maastrichtse industrieel Petrus Regout het 118 hectare grote, van oorsprong middeleeuwse landgoed Vaeshartelt in opdracht van koning Willem II om dienst te doen als koninklijk jachtslot. Na de dood van Willem II kwam het kasteel in 1851 in handen van Regout zelf, die het eerst als buitenverblijf en vanaf 1863 als vaste verblijfpaats ging gebruiken. Op een 7 ha groot terrein liet hij vanaf 1853 door de Belgische tuinarchitect J. Gindra een Engelse landschapstuin aanleggen met exotische bomen, ruime gazons waarin bloemperken, vijvers, fonteinen (aangedreven door een stoommachine), prieeltjes en follies lagen.

Aan de overkant van de vijvers liet Regout een monument voor de koning oprichten: een bombastisch gedenkteken met een kopie van de Leeuw van Waterloo en bekroond met een portretbuste van koning Willem II. Het geheel werd geflankeerd door twee kanonnen op sokkels.

Het monument is tegenwoordig verdwenen, de steen met inscriptie ligt bij de ingang van Kasteel Vaeshartelt, waarin thans een luxueus hotel is gevestigd.

Prijs: Euro 150,-