Kasteel Batavia – naar Charles-François Tombe, 1810

“Vue de la Citadelle de Batavia du côté du Port aux bois” [aangezicht van het Kasteel van Batavia, vanaf de…

Lees verder

250

Vue de la Citadelle de Batavia du côté du Port aux bois” [aangezicht van het Kasteel van Batavia, vanaf de zijde van de Landpoort], kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Charles-François Tombe uitgeven in 1810 door Arthus Bertrand te Paris als deel van ‘Voyage aux Indes orientales, pendant les années 1802, 1803, 1804, 1805 et 1806’. Later met de hand gekleurd. Afm. 19 x 28,8 cm.

Met de bouw van Kasteel Batavia werd in 1619 of 1620 begonnen, na de inname door de VOC van de plaats Jacarta. In totaal telde de vesting vier bastions, die de namen kregen van Diamant en Robijn in het zuiden en Parel en Saphier in het noorden. De toegangspoort in het noorden, aan de zeekant, heette Waterpoort, die in het zuiden Landpoort, die de hoofdingang vormde.

Binnen de vestingmuren stond de residentie van de gouverneur-generaal. Ertegenover stond de woning van de directeur-generaal, de op een na hoogste functie van de VOC buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Verder was er onder meer een kapel, woningen voor de opperkooplui en een boekdrukkerij.

Het fort werd afgebroken toen Herman Willem Daendels er namens Frankrijk gouverneur-generaal was. Met de afbraak werd begonnen in 1809.

Prijs: Euro 250,-