Nice – naar Alfred Guesdon, 1849

NICE LA BELLE “Nice. Vue prise audessus de Montalban” Lithografie vervaardigd door Jules Arnout naar een tekening van Alfred Guesdon,…

Lees verder

875

NICE LA BELLE

Nice. Vue prise audessus de Montalban” Lithografie vervaardigd door Jules Arnout naar een tekening van Alfred Guesdon, uitgegeven in 1849 door A. Hauser en gedrukt bij Lemercier te Parijs als deel van Hippolyte Etiennez’ serie “L’Italie à vol d’oiseau ou Histoire et description sommaires des principales villes de cette contrée, accompagnée de 40 grandes vues générales dessinées d’après nature”. Later met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling): 29 x 43,5 cm.

Napoleon begon in 1796 vanuit Nice zijn Italiaanse veldtocht. In 1800 werd de regio kortstondig door Oostenrijkse troepen bezet. Na de overwinning van Napoleon in de Slag bij Marengo werd het echter weer onder Franse heerschappij gesteld. In 1814, na de nederlaag van Napoleon, kwam het graafschap Nizza bij Piëmont, dat in de tussentijd een deel van het koninkrijk Sardinië was geworden. Deze litho maakte daarom deel uit van een serie aangezichten van Italië. (Vanaf 1860 hoort Nice definitief weer bij Frankrijk.)

Van Alfred Guesdon is bekend dat hij zijn ontwerpen voor litho’s maakte vanuit een heteluchtballon. We kijken hier uit over de stad vanaf een punt net boven de mont Alban met links het fort. Langs de kust van links naar rechts de haven van Nice vol schepen, de heuvel met daarop de ruïnes van het Chateau de Nice en daarachter de oude stad met de torens van o.a. de kathedraal en église Sainte Rita. De rivier de Paillon die op de voorstelling door de stad loopt, is vanaf 1868 overkapt.

De stad werd in de 19e-eeuw populair als vakantiebestemming voor de Europese adel. Ook koningin Victoria verbleef er graag.

Prijs: Euro 875,-