VERSAILLES IN HET MIDDEN VAN DE 19E EEUW
“Palais de Versailles – Palacio de Versálles”, lithografie uitgegeven door L. Turgis & Fils in Parijs rond 1850. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 38 x 49,8 cm.
De geschiedenis van Versailles is onlosmakelijk verbonden met koning Lodewijk XIV. Hoewel de locatie al eeuwenlang bestond, ontwikkelde Lodewijk XIV al vroeg een liefde voor Versailles en besloot het bakstenen jachthuis (dat gebouwd was door zijn vader) uit te breiden. De koning nam zelf de rol van architect op zich en bouwde een meesterwerk waarmee hij voor altijd geassocieerd zou blijven.
Na de dood van Lodewijk XIV in 1715 verliet het hof Versailles voor Vincennes en raakte het paleis in verval. In 1722 keerde de jonge Lodewijk XV terug naar Versailles, maar verbleef vaak in Fontainebleau, Marly en Compiègne.
Tijdens het bewind van Lodewijk XVI waren er voortdurend festivals en entertainment in Versailles, maar het was Parijs waar de hovelingen het grootste deel van hun tijd doorbrachten, waardoor Versailles vaak leeg achterbleef. Zowel Lodewijk XVI als zijn echtgenote Marie-Antoinette, zagen de sociale en economische situatie niet duidelijk. Ze waren ongetwijfeld verbijsterd door de gebeurtenissen van 5 en 6 oktober 1789, die hen dwongen Versailles te verlaten voor een laatste reis naar Parijs…
Het paleis kwam redelijk ongeschonden door de periode van de Franse Revolutie, maar in de jaren daarna werd een groot deel van de kunstcollectie overgebracht naar de nieuwe musea van Parijs en werd het meeste meubilair verkocht.
Napoleon Bonaparte, zich zeer bewust van het imago van het paleis, koos als residentie bewust voor Trianon, dat bescheidener was. Het was pas met de troonsbestijging van Lodewijk-Filips I in 1830 dat Versailles echt tot leven werd gebracht door de oprichting van een museum in 1837, ter viering van glorieuze gebeurtenissen in de geschiedenis van Frankrijk van de middeleeuwen tot het begin van de Julimonarchie. Voor het eerst opende het paleis daarmee zijn deuren voor alle mensen, wat niet alleen uitzonderlijk was voor Frankrijk, maar voor de hele wereld van de royalty.
Napoleon III (tijdens wiens bewind deze zeldzame lithografie werd gemaakt) gebruikte het paleis vervolgens als locatie voor vieringen en als symbool van zijn macht. Hier ontving hij koningin Victoria voor een weelderig verblijf in 1855.
Het paleis vervult vandaag de dag nog steeds politieke functies. Tegelijkertijd is Versailles een van de belangrijkste toeristische attracties van Frankrijk.
Prijs: Euro 650,-