Scheveningen – naar Van de Velde

LA PLAGE DE SCHEVELINGEN. II. VUE Kopergravure vervaardigd rond 1790 door Abraham Jacobsz. Hulk naar een ontwerp van Jacques François…

Lees verder

650

LA PLAGE DE SCHEVELINGEN. II. VUE

Kopergravure vervaardigd rond 1790 door Abraham Jacobsz. Hulk naar een ontwerp van Jacques François Swebach die op zijn beurt een schilderij van Adriaen van de Velde (1636 – 1672) natekende. Later met de hand gekleurd. Afm. (afbeelding) ca.: 23,5 x 29 cm (lijst) 47 x 53,5 cm.

Adriaen van de Velde’s werken geven gewoonlijk voorstellingen uit het boeren leven weer, tevens was hij bekwaam kustlandschapschilder. Hij registreerde het losse, vrije leven van de boerenstanden in een tijd dat de hogere standen weinig om hen gaven en dat het godsdienstige leven afnam. Pieter Brueghel was hem daarin 100 jaar eerder reeds voorgegaan. Van de Velde geeft het stille boerenleven weer en vertelt het verhaal van hun dagelijks bestaan.

Op dit tafereel zit een vissersfamilie voor een hut, men wacht op het terugkeren van de schepen. Kinderen spelen. Een jongen toont zijn vondst. Een koets met vierspan rijdt langs de branding.

Prijs: Euro650,- (incl. lijst, BTW margeregeling)