DE OUDE ROTTERDAMSE BEURS
“De Beurs en beursbrug te Rotterdam”, lithografie vervaardigd rond 1840 door Jacob Josephus van Rijckevorsel (1785-1862). Later met de hand gekleurd. Afm. 53,5 x 65,6 cm.
We zien de Blaak (gracht) met de Zuidblaak, de Beurs en de Beursbrug (gebouwd in 1826 ter vervanging van een ophaalbrug). Het is niet druk op straat. Een handelaar lost zijn schip, een deel van zijn waar is op een toeslede overgeladen. Hij maakt ruzie met een groenteverkoopster.
Ruim tien jaar voor de komst van de Beurs van Hendrick de Keyser in Amsterdam – om precies te zijn in 1598 – had Rotterdam aan het Haringvliet al een beursgebouw. Er vond vooral goederenhandel plaats. Ruimtegebrek maakte dat de handel zich in 1635 verplaatste naar de Noordblaak. Vanaf 1736 speelde de handel zich in een door architect Adriaen van der Werff ontworpen beursgebouw aan het Westnieuwland af, aan de noordoever van de Blaak. Het plein voor de oostelijk gelegen ingang werd het Beursplein genoemd. Algemeen werd gesteld dat de Beurs van Rotterdam de mooiste was van Holland, misschien zelfs de mooiste van heel Europa.
In 1867 kreeg het gebouw een glazen overkapping naar voorbeeld van het Londense Crystal Palace. In 1877 werd aan de overkant van het Beursplein het treinstation Rotterdam Beurs geopend als onderdeel van het Luchtspoor. Het gebouw werd op 14 mei 1940 tijdens de bombardementen op Rotterdam verwoest.
Prijs: Euro 1.250,-