Alkmaar – Frederick de Wit/Gregorio Leti, 1690

625

ALKMAAR, 17E-EEUWSE HANDELSSTAD AAN HET ZEGLIS

Alckmaria”, kopergravure vervaardigd voor Frederick de Wit voor 1690, hier in een uitgave van Gregorio Leti als onderdeel van diens “Teatro Belgico” uit 1690. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent) 38,5 x 50,5 cm.

“Omtrent anderhalf uur gaans van de Noordzee” was Alkmaar medio 17e-eeuw “een zeer aangenaam oord, omringt door vele vruchtbare landen, fraaie en plezierige plantages, boomgaarden en tuinen. Alles wat het land aan voedsel en vermaak voortbracht, was er in overvloed. Dat maakte de stad zo mooi en aangenaam dat het voor geen enkele stad in de buurt onder hoefde te doen.” Aldus de Alkmaarse notaris Sierik Siersma.

Van grote betekenis voor de stad was de zoutwinning, totdat branden in 1605 en 1616 de zoutketen in as legden. In plaatst daarvan begon men volop bier te brouwen en legde men zich toe op het vervaardigen van draperieën. De handel op de vrijdagmiddag- en zaterdagochtendmarkt was goed voor de economie stad en werd in combinatie met de “weeckelijke suyvelmarckt” een belangrijke bron van inkomsten. In de zomermaanden werd er in twee dagen “omtrent vijf mael hondert duysent ponden kaes” gewogen.

Gregorio Leti (1630–1701) was geschiedschrijver en satiricus, geboren in Milaan en later geëmigreerd naar Engeland. Hij schreef voor Charles II een geschiedenis van Engeland, maar vluchtte 1685 naar Amsterdam vanwege het beledigen van zijn opdrachtgever. In Holland werkte hij aan zijn “Teatro Belgico”, een boek over de geschiedenis van de Zeven Provinciën.

Voor het drukken van deze plattegrond -versierd met wapen met de leeuw van Holland en van Alkmaar met de burcht – maakte Leti gebruik van de koperen plaat die al eerder werd gebruikt door Frederick de Wit. De Wit op zijn beurt had de stad opnieuw laten graveren aan de hand van de kaart van Joan Blaeu, maar snijdt de voorstelling iets bij aan zuid-oostelijke zijde daar waar de rivier het Zeglis de stad in stroomt.

Prijs: Euro 625,-