Assen – anoniem, ca. 1895
€950
19E-EEUWSE MANUSCRIPKAART VAN ASSEN
Plattegrond van de stad Assen, tekening met pen en waterverf vervaardigd door een anonieme landmeter rond 1895. Afm. (papier): 51,5 x 70 cm.
In de negentiende eeuw vertwintigvoudigde de Asser bevolking naar zo’n elfduizend inwoners. Assen hoorde gedurende de voorlaatste eeuw tot de snelst groeiende steden van Nederland.
Als bestuurlijk centrum trok Assen ondernemende en welgestelde inwoners en daarmee ook initiatieven, die bijdroegen tot een langzaam maar zekere groei van voorzieningen en aanzien. Zoals een krantendrukkerij in 1823, een Latijnse school in 1825, een diligencedienst op Groningen in 1830, een rechtbank in 1840, een eerste aanzet voor een garnizoen in 1852 en een spoorwegstation in 1870. Niet onbelangrijk was ook de Drentse Hoofdvaart die tot aan het hart van het stadje werd doorgetrokken (met aan weerszijden van het water nu de statige herenhuizen van de initiatiefnemers) en het openstellen van het Noord-Willemskanaal in 1861.
De gemeente legde nieuwe wijken en straten aan (bijvoorbeeld het Stationsgebied na 1870, Assen-Oost na 1900). Voor dergelijke plannen werd vaak een overzichtskaart met eigenaren opgesteld, zodat men kon zien welke gronden aangekocht moesten worden of reeds publiek bezit waren. Het op de kaart benoemen van bijvoorbeeld het Gerechtshof en de Hervormde Gemeente evenals particuliere eigenaren, suggereert dat dit een werkkaart was om te bepalen hoe de grond rondom de bestaande stad verdeeld was. Het zal een gemeentelijke situatieschets zijn geweest bij de voorbereidingen van een bestemmingsplan of uitbreiding.
Prijs: Euro 950,-