Delft – Joan Blaeu, 1649

HET GROOTSTEDELIJKE DELFT “Delfi Batavorum vernacule Delft“, kopergravure, uitgegeven te Amsterdam door Joan Blaeu in 1649. Later tijd met de…

Lees verder

1.850

HET GROOTSTEDELIJKE DELFT

Delfi Batavorum vernacule Delft“, kopergravure, uitgegeven te Amsterdam door Joan Blaeu in 1649. Later tijd met de hand gekleurd. Verso: Beschrijving van Delft in het Latijn. Afm. (prent) 37,7 x 48,5 cm.

Delft was tot de 17e eeuw een van de grote steden van Holland. In 1400 had de stad bijvoorbeeld 6500 inwoners en was zo de derde stad in grootte, na Dordrecht (8000) en Haarlem (7000). In 1560 was Amsterdam met 28000 inwoners uitgegroeid tot de grootste stad, gevolgd door Delft, Leiden en Haarlem, die elk ongeveer 14000 inwoners hadden.

In de 17e eeuw beleefde Delft een nieuwe bloeitijd. In Delft werd een Kamer van de VOC opgericht. Drie maal jaarlijks zonden de Delftenaren een vloot uit richting de oost, waarbij specerijen, Chinees porselein en andere luxe-goederen geïmporteerd werden. Uit de import van Chinees porselein is de traditie van het Delfts blauwe aardewerk ontstaan, met een omvangrijke aardewerkindustrie.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Delft een centrum van het verzet tegen de Spanjaarden, nadat in de jaren zeventig van de 16de eeuw meerdere steden en gebieden zich wisten te onttrekken aan het Spaans gezag. Prins Willem van Oranje resideerde korte tijd in Delft, in het voormalige Sint-Agathaklooster, dat sindsdien Prinsenhof wordt genoemd. Nadat Willem van Oranje door koning Filips II vogelvrij werd verklaard, is hij er in 1584 door Balthasar Gerards ook vermoord.

WIllem van Oranje is begraven in de Delftse Nieuwe Kerk, op de kaart aan het marktplein duidelijk te zien. Na Willem van Oranje zijn er nog 45 leden van het Huis van Oranje en het Huis van Oranje-Nassau in de grafkelder bijgezet.

Deze plattegrond werd uitgegeven na de Vrede van Münster in 1648 als onderdeel van Joan Blaeu’s stedenboek van de Nederlanden Novum Ac Magnum Theatrum Urbium Belgicae Liberae Ac Foederatae.

De Amsterdamse cartograaf en uitgever Joan Blaeu stelde zich tot taak de doelstellingen van Abraham Ortelius (befaamd door uitgave van de eerste moderne atlas in 1578) en Georg Braun en Franz Hogenberg (bekend door hun eind 1600 verschenen stedenboek) tegelijk te realiseren, door aan zijn uit vele delen bestaande wereldatlas ook een aantal stedenboeken toe te voegen.

Het Stedenboek van de Verenigde Nederlanden verscheen in 1649 in een Latijnse editie; de Nederlandse werd in 1652 gedrukt. De in dit werk opgenomen kaarten waren voor een gedeelte al in oudere kaartwerken gepubliceerd; 21 stuks bijvoorbeeld in Boxhorns Theatrum Hollandiae uit 1632. Andere kaarten werden geheel nieuw voor Blaeu’s Stedenboek vervaardigd.

Prijs: Euro 1.850,- (incl. lijst)