Nijmegen – Georg Braun + Franz Hogenberg, ca. 1590

“NIJMMEGEN – NOVIOMAGIUM“. Kopergravure uit de Civitates orbis terrarum ca. 1590 uitgegeven door Georg Braun en Franz Hogenberg. Later met…

Lees verder

650

NIJMMEGEN – NOVIOMAGIUM“. Kopergravure uit de Civitates orbis terrarum ca. 1590 uitgegeven door Georg Braun en Franz Hogenberg. Later met de hand gekleurd. Afm. 32,5 x 39 cm.

We zien de Nijmegen vanuit vogelvlucht, met het Valkhof rechts binnen de stadsmuren. In het centrum van de stad de grote gotische Sint Stevenskerk. Ten tijde van Braun en Hogenberg ging de keizerlijke Hanzestad door een moeilijke periode. Bij het Verdrag van Venlo in 1543 kwam Nijmegen met het Hertogom Gelre onder Spaans gezag. In 1579 trad de stad toe tot de Verenigde Provinciën en werd door de Spanjaarden in de loop van de Opstand belegerd en veroverd in 1585. Prins Maurits, die inmiddels de in 1584 vermoorde Willem van Oranje was opgevolgd als stadhouder, was er bijzonder op gebrand het voor de opstandelingen verloren gegane Nijmegen weer op de Spanjaarden te heroveren. Aan de overzijde van de Waal liet hij het fort Knodsenburg aanleggen, om zodoende de stad dagenlang te kunnen beschieten, waarna de stad zich gedwongen zag zich op 21 oktober 1591 over te geven.  Economisch ging het de stad slecht en katholieken werden gedegradeerd tot tweederangs inwoners.

Over Nijmegen schrijft Georg Braun: “Van alle kerken ter plaatse is de Sint Stevenskerk het belangrijkste. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere het zeer oude kasteel boven op de heuvel in de nabijheid van de stad, men kan zich afvragen of er in de Lage Landen een beter uitzichtpunt is dan dit. Vanaf daar kan men het landschap, de rivieren, landerijen en velden aanschouwen. Een groot aantal antieke voorwerpen, achtergelaten door de Romeinen, zijn in dit gebied gevonden, zoals munten, stenen, marmer, omgevallen muren, graven en monumenten. Als gevolg daarvan, vinden de stedelingen het leuk om in de grond te graven en gretig op zoek te gaan naar dergelijke vondsten. ”

Prijs: Euro 650,-