ADMIRAALZEILEN OP HET IJ VOOR AMSTERDAM NOORD
“Gesigt uyt het Y tusschen Amsteldam en Zee-burg, te zien naar Durckerdam”. Kopergravure vervaardigd en uitgegeven door Leon Schenk ca. 1720 naar een tekening van Adolf van der Laan. Afm. (prent) 55,5 x 96,5 cm.
Deze op een dubbel vel gedrukte prent biedt een mooi evenwicht tussen het scheeprijke IJ met Amsterdam Noord en de hoge wolkenlucht. Er is genoeg ruimte voor een breed titellint in zowel Nederlands als Latijn, Het lint wordt links en recht vastgehouden door putti. In het midden houden meer putti een bazuin vast, alsmede het wapen van Buiksloot.
Het standpunt van de kunstenaar ligt enkele meters boven het water, alsof hij vanuit een hoge mast kijkt. Op het water zijn allerlei jachten te zien die in een – niet helemaal duidelijke – formatie zeilen. Dit zogenaamde ‘admiraalzeilen’ werd in de zeventiende eeuw echt volksvermaak. In Amsterdam was het een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de plezierjachten van de drie stedelijke jachthavens onder leiding stonden van een ‘admiraal’, een ‘vice-admiraal’ en een ‘schout-bij-nacht’. Dit drietal liet de vloot plezierjachten allerlei manoeuvres uitvoeren. De jachten waren fraai versierd met vlaggen en wimpels en de grotere jachten hadden licht geschut aan boord om saluutschoten te lossen. Het was een geweldig spektakel. Dat vele duizenden bezoekers trok.
De prent vormde onderdeel van een reeks van 25 soortgelijke dubbelbladige Amsterdamse stadsgezichten. In december 1925 werd een complete serie geveild uit de nalatenschap van R.W.P. de Vries.
Zie catalogus R.W.P. de Vries (1925), nr. 297 : “Zeer zeldzaam; fraai ex. met breede randen. Het IJ (…) vol schepen, op den voorgrond het jacht van den schout bij nacht”. Opbrengst: fl. 255 +15% opgeld.