Amsterdam, Gouden Bocht – Hendrik de Leth, ca. 1730

DE GOUDEN BOCHT IN AMSTERDAM “Gezigt Langs de Heere-graft, te zien van de Leidse-straat na de Spiegel en Vysel-straat, tot…

Lees verder

DE GOUDEN BOCHT IN AMSTERDAM

Gezigt Langs de Heere-graft, te zien van de Leidse-straat na de Spiegel en Vysel-straat, tot Amsterdam”. Ets met gravure gedrukt van twee koperplaten uitgegeven door Hendrik de Leth rond 1730. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 60,7 x 93,5 cm.

In de 17e eeuw, als de welvaart van Amsterdam op zijn hoogtepunt is, voert het stadsbestuur de zogenaamde vierde uitleg uit: de vervolmaking van de grachtengordel. Dat is noodzakelijk omdat de stad uit haar voegen barst, maar ook om te voldoen aan de wooneisen van de allerrijkste Amsterdammers. Speciaal voor deze groep wordt een stukje gracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat gereserveerd. Hier kunnen dubbele kavels worden aangekocht. Waar dus 2 keer zo grote grachtenpanden op kunnen worden gebouwd.

De uitgifte van de dubbele kavels is een enorm succes, het stukje Herengracht is in een mum van tijd verkocht en volgebouwd met de meest luxueuze stadspaleizen waar de voornaamste Amsterdamse families gaan wonen. De buurt krijgt de bijnaam “Gouden Bocht’.

De trap– en klokgevels die in de eerste helft van de zeventiende eeuw zo populair waren, zijn vervangen door strakke gevels. Volgens de laatste classicistische mode kozen de welgestelden voor rechte kroonlijsten op hun chique huizen, soms versierd met beeldhouwwerk. Dubbele trappen met bordes verleenden de huizen nog meer grandeur.

We zien aan de rechterkant de even zijde van de Herengracht vanaf de brug tussen Koningsplein en Leidsestraat, naar de Nieuwe Spiegelstraat en Vijzelstraat, met van rechts naar links de nrs.:

436 – gebouwd in 1671 in opdracht van burgemeester Diederick de Vlaming van Oudshoorn.

438 – gebouwd in 1673 in opdracht van Guillaume (of Guilliam) Pels, met rechte kroonlijst (bloklijst), waarop een balustrade staat met twee beelden (tegenwoordig verdwenen) en vazen op hoekpilasters. In het midden van de balustrade een wapenschild met twee gekruiste ankers (het blazoen van de Admiraliteit van Amsterdam). Het pand had een stal en bovenwoning aan de achterzijde (Keizersgracht 481).

440 – gebouwd in 1671 in opdracht van Jacob de Vogelaer, stadssecretaris van Amsterdam.

442 – gebouwd in 1670 in opdracht van Jacob Vereijk, met aan de bovenzijde van de gevel een balustrade met twee siervazen.

444 – een koopmanshuis gebouwd in 1669 in opdracht van Gilles Reyniersz, “boekhouder in de Bank”.

446 – gebouwd in 1671 in opdracht van burgemeester Andries de Graeff.

Prijs: VERKOCHT