ANTWERPEN ROND 1800
Tekening met inkt en waterverf vervaardigd door Gerrit Lamberts rond 1800. Gesigneerd rechtsonder “G. Lamberts”. Afm. (papier) 36,3 x 29 cm.
Vanaf het midden van de 16e eeuw boette de handel in Antwerpen sterk in aan belang. Vanaf 1548 was Antwerpen niet langer de stapelmarkt voor Portugese specerijen en in 1564 verlieten de Engelse wolhandelaars de stad. Hierdoor raakte de stad in een recessie. De Tachtigjarige Oorlog versterkte de neergang van de stad. In juli 1584 werd de Schelde gescheiden van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Veel handel verschuift naar de Noordelijke Nederlanden, met Amsterdam als centrum.
In 1792 werd Antwerpen veroverd door de Franse revolutionaire legers. Frankrijk ‘opende’ de Schelde weer, maar de napoleontische oorlogen beperkten de handel. In die economisch magere jaren in deze tekening gemaakt.
Op de voorstelling zien we de het hoogste gebouw van de stad, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, vanaf de hoek Kammenstraat/ Groenkerkhof/ Reyndersstraat in de richting van de Oude Koornmarkt (vernoemd naar de wekelijkse graanmarkten die hier tot in de 15e-eeuw werden gehouden). Een processie met een baldakijn komt ons tegemoet, er wordt voor hen geknield. Een verkoper met een wagen vol groente staat langs de weg, ook hij neemt zijn hoed af. Op de hoek aan de gevel een Madonna met kind onder een baldakijn, zij waken over de passanten.
Gerrit Lamberts (1776-1850) was een van de belangrijkste topografische tekenaars aan het begin van de negentiende eeuw.
Prijs: VERKOCHT