BUITENPLAATS CROMVLIET (RIJSWIJK)
“Cromvliet”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.
De geschiedenis van Cromvliet gaat terug tot aan de Middeleeuwen, de aanvankelijke boerderij groeide in de loop van de 17e eeuw uit tot buitenplaats.
Cromvliet breide zich steeds verder uit, in de 16e eeuw was het eigendom van mr. Adriaan van Leyden, pensionaris van Delft en strekte de grond van Cromvliet zich uit van de Geestbrug tot aan de Laakmolensloot.
Het huidige huis werd in het midden van de 17e eeuw gebouwd door zijn kleinzoon Pieter van Leyden van Leeuwen, Baljuw en dijkgraaf van Den Briel en de Landen van Voorne.
Bij verkoop in 1736 bestond de buitenplaats uit: Herenhuis, stal, koetshuis, boeren- en tuinmanswoning, tuinen, warmoesland en drie morgen grond. Het werd verkocht voor fl. 13.500 aan Hendrick Godfried Baron van Weecke.
Cromvliet werd in 1759 gekocht door Hendrik Caen voor fl. 15.500. Cromvliet werd toen omschreven als: een hecht, sterk en doortimmerd herenhuis, voorzien van een kleerzolder en ruime kelders en keuken en 15 grote en kleine vertrekken. Daarbij nog koetshuizen, stalling voor 7 paarden, een boeren- en tuinmanswoning en een tuin met exquise vruchtbomen.
Hij vergrootte de buitenplaats onder meer met de grond van de kort daarvoor afgebroken buitenplaats Vijverstein. Tevens liet hij de buitenplaats aanzienlijk verfraaien. Ook de slangenmuur achter het huis moet in deze tijd aangelegd zijn.
Het nog steeds bestaande hoofdgebouw werd destijds omringd door uitgestrekte tuinen met vijvers, paden en bosschages. Ook stonden er verschillende bijgebouwen, zoals een koetshuis. Langs de Vliet stond een fraaie theekoepel.
Het herenhuis werd in 1995 gerestaureerd en geschikt gemaakt voor particuliere bewoning.
Prijs: VERKOCHT