PROPAGANDA EERSTE WERELDOORLOG
“Les champignons du boulevard“, tekening met pen en aquarel vervaardigd door Schoot in 1918, gesigneerd rechts onder de voorstelling. Afm. (papier) 32,2 x 26 cm.
Dat de Eerste Wereldoorlog niet alleen ellende was, werd soldaten door middel van propaganda duidelijk gemaakt. Er werden cartoons gemaakt van dames in frivole kledij die werden verspreid onder de troepen in loopgraven en kazernes, in een poging om een glimlach uit te lokken te midden van de oorlog. Zo laat ook deze “champignons van de boulevard” zien.
De soldaten hielden deze lichte en humoristische voorstellingen nauw aan hun hart. Ze fungeerden als een welkome afleiding van de dagelijkse gruwelen van het front en hielpen het soldatenleven dragelijk te houden. De cartoons brachten een gevoel van hoop en optimisme, en dienden als een herinnering aan degenen die ze achtergelaten hadden en de redenen waarvoor ze vochten.
Hoewel de oorlog een tijd van diepe ontberingen en verdriet was, toonden deze cartoons aan dat zelfs in de donkerste tijden de menselijke geest in staat is tot veerkracht en humor. Ze boden troost aan de soldaten en herinnerden hen eraan dat er, ooit, een tijd zou komen waarin ze weer naar huis konden terugkeren en de vreugde van het leven konden herontdekken.
In november 1918 zouden de wapens zwijgen en de oorlog ten einde komen, maar tot die tijd haalde men uit cartoons als deze veerkracht en hoop.
Provenance: Arnold Leclercq “Aquarelles & Encadrements“, Brussel.
Prijs: VERKOCHT